Helsingin Leijona!

Helsingin piiri ja valtuustoryhmän antoivat minulle etuaikaistetun joululahjan: hallituspaikan kaupungin omistamassa osakeyhtiössä. Miten nämä paikat oikein jaetaan ja miten niissä pitäisi yrittää vaikuttaa?

Helsingin kaupungilla on läjäpäin erilaisia lautakuntia, neuvottelukuntia, yhteistyöelimiä sekä osakeyhtiöitä. Kaikille tuttu on vaikkapa metroliikennettäkin operoiva HKL, mutta monet näistä toimielimistä nousevat julkisuuteen hyvin harvoin, joskus omituistenkin asioiden kautta.

Kaikkiaan näissä toimielimissä on useita satoja johtamispaikkoja. Paikat jakautuvat kaupungissa toimiville puolueille puolueiden välisissä neuvotteluissa ja ne painottuvat vaalituloksen mukaan. Puolueet voivat myös käydä paikoista keskenään kauppaa. Asiaa voi vain spekuloida, mutta luultavasti esimerkiksi Perussuomalaisille hankittu johtopaikka maahanmuutto- ja kotouttamisasioiden neuvottelukunnassa ei irronnut vihreiltä aivan ilmaiseksi.

Miten puolue jakaa paikat?

Yritin jo kunnallisvaalien aikaan toistaa potentiaalisille äänestäjille, että luottamuspaikkojen vuoksi yksikään annettu ääni ei mene hukkaan. Suurempi äänimäärä puolueen sisällä avaa ovia painavampiin tehtäviin.  Se, kuka milläkin puolueelle jyvitetyllä paikalla istuu, on puolueen sisäinen asia.

Kieli- ja sukupuolikiintiöt vinouttavat sinällään hyvää demokraattista järjestelmää jonkin verran. Usein tämä tarkoittaa sitä, että ruotsinkieliset ja naiset pääsevät painavampiin tehtäviin vertailuryhmäänsä pienemmällä äänimäärällä. Kieltä tai sukupuolta vaihtamalla asemaansa voi kikkailla paremmaksi, mutta toisinaan sekin kostautuu.

Puolueen Helsingin piiri sekä valtuustoryhmä antoivatkin minulle perjantaina kokouksessaan melkoisen joululahjan: tulen toimimaan seuraavat kaksi vuotta hallituksen jäsenenä Helsingin Leijona Oy:ssa.

Mitä Leijona tekee?

Helsingin Leijona Oy on kokonaan kaupungin omistama yhtiö, joka hallinnoi, kehittää ja vuokraa keskustan arvokiinteistöjä. Parhaiten se tunnetaan Torikorttelit-brändäyksestä ja tänään päättyvistä Tuomaan markkinoista. Toimialaltaan touhu tuntuisi olevan jonkinlainen yhdistelmä kiinteistöyhtiötä ja markkinointiorganisaatiota. Missio sillä on kuitenkin aika selvä: kehittää Senaatintorin aluetta ja tehdä siitä entistä houkuttelevampi.

Tuoreen nimityksen kunniaksi päätin pyörähtää heti seuraavana päivänä Tuomaan markkinoilla. Tunnelma valossa kylpevässä Helsingissä on kiistatta uskomattoman kaunis ja Bockin talon pihaan pystytetty ilmainen sauna antoi pehmeät löylyt.

On hauskaa, miten omaa kotikaupunkiaan katsoo tyystin erilaisesta perspektiivistä, jos laittaa hetkeksi päähän ns. turistin lasit. Kiireellä työtehtävästä toiseen juoksiessa ei tule katsoneeksi, kuinka kaunis, ainutlaatuinen ja viehättävä kaupunkimme onkaan.

Antakaa minulle voimaa

Minulle annettu tehtävä ei tule olemaan helppo. Ei niinkään tehtävän haastavuuden takia, vaan siksi, miten aion siihen tarttua.

Poliittisesti jaettujen luottamustehtävien ympärille on päässyt vuosikymmenten saatossa pesiytymään toimintakulttuuri, joka istuu tiukassa kuin täi. Monet puolueet jakavat luottamustehtäviä niistä maksettavien palkkioiden vuoksi palkintoina omille aktiiveilleen. Niinpä tehtäviin hakeudutaankin lähinnä palkkion vuoksi, ei niinkään missiolla muuttaa mitään.

Erityisesti lautamiehenä näitä palkkionmetsästäjiä on saanut nähdä hurjasti. Moni heistä esimerkiksi ylpeilee sillä, etteivät jopa vuosikymmenen kestäneen tehtävänsä aikana ole äänestyttäneet yhtään päätöstä.

Minä äänestytin jo kolmannen istuntoni. Usein pohdinkin, miksi tällaiseen tehtävään halutaan hakeutua, jos omaa mielipidettä ei joko ole tai sitä ei haluta tuoda julki. Miksi ihmiset sitten ylipäätään valitsevat päättäjiä jos jopa päättäjät ajattelevat, että he eivät voi vaikuttaa asioihin?

Tämän palkkiometsästelyn myötä moniin kaupungin luottamuselimiin on syntynyt kulttuuri, jossa viranhaltijat valmistelevat päätökset ja lautakunta tai toimielin ainoastaan vahvistaa ne. Toiminta kokousten ulkopuolella tai jalkautuminen työpaikalle muutoin kuin kutsuttuna ei ole toivottavaa. Poliittiset vaikuttajat ovat aivan itse antaneet pois oman päätösvaltansa ja alistuneet kumileimasimiksi. Diili on ollut kaksipuoleinen: poliitikot eivät sekaannu palkatun väen tekemisiin ja palkattu väki junailee poliitikoille kokouspalkkiot ja muutaman lomaseminaarimatkan kaudessa.

Minä aion kuitenkin suhtautua paikkaan tämän osakeyhtiön hallituksessa kuten suhtaudun paikkaan minkä tahansa kaupallisen osakeyhtiön hallituksessa. Aion tutustua henkilöstöön, perehtyä prosesseihin ja jalkautua yritykseen. Suuresti toivon, että yhtiön toimitusjohtaja ja muu hallitus ovat toimintaani kohtaan myötämielisiä, mutta pelkään pahoin, että näin ei ole.

Olen kuitenkin tässä tehtävässä teidän, 117 äänestäjäni mandaatilla. Tarvitsenkin teiltä kaiken mahdollisen kannustuksen, sillä varmaankin esimerkiksi kanssani hallituksessa istuva konkari Anni Sinnemäki tulee kovasti kyseenalaistamaan omaa toimintaani: miksi haluat tutkia yrityksen kirjanpitoa, osallistua tapahtumien suunnitteluun ja hankintojen kilpailutuksiin? Etkö luota palkattuun henkilökuntaan?

Tietysti luotan, mutta minun maailmassani hallitustyöskentely tarkoittaa muutakin kuin kokouskahveja.

21.12.2014 0