Pertsan joulu

Joulurauhaa!

Poliittinen syksy on ollut puolin ja toisin kuluttava. Nyt on kuitenkin aika rauhoittua joulun viettoon. Ahdistavan meiningin keskellä on kuitenkin hyvä huomioida, että vihanpito ei ole vielä kovin syvää: poliittiset vihamiehet eivät nimittäin ole spoilanneet toisiltaan Star Warsia.

Päättynyt syksy oli yhtä poteronkaivamista, väärinymmärtämistä, syyttelyä, vääntelyä ja rintamalinjan vetoa. Puolin ja toisin. Loppuvuodesta se alkoi käydä niin ahdistavaksi, että aloin systemaattisesti rajoittamaan niitä uutisia, mille itseni viitsin edes altistaa. Negatiivisten asioiden vastaanotto luo negatiivisia tunteita, jotka tunnetusti sitten johtavat vihaan ja edelleen pimeälle puolelle.

Ihmiset ovat olleet toistensa kurkussa pahemmin kuin aikoihin, mutta eivät kuitenkaan niin pahasti, kuin olisivat voineet.

Jos nimittäin mietin, mikä on tällaisessa jälkiteollisessa viihdeyhteiskunnassa pahinta, mitä poliittisille vihahenkilölle voi lakia rikkomatta tehdä, on spoilata [kertoa juonenkäänteet] Star Warsin uusin episodi. Siis rynnätä suoraselkäisesti heti ensi-illan jälkeen jonkun Arhinmäen tai Halla-ahon Facebook-seinälle julistamaan, että Luke Skywalker onkin oikeasti wookiee.

En nähnyt kenenkään tätä tekevän edes pahimille vihamiehilleen, joten galaksissa on vielä jonkin verran hyvää tahtoa. Juuri parahiksi jouluksi.

Joulu on aina ollut minulle erityisen tärkeää aikaa. Se on ollut aikaa, jolloin ei-niin-mukavillekin ihmisille on voinut toivottaa jotain hyvää ilman mitään tausta-ajatuksia tai ketunhäntää. Hyvän joulun toivotus on neutraali, eikä se vielä loukkaa ketään. Kristillinen sanoma alkaa olla jo joulusta pesty pois, mutta jos se on hintana sille, että saamme kansakuntana pitää edes yhden juhlan josta ei tarvitse pahoittaa mieltään tai loukkaantua, niin olkoon niin.

Joulurauhasta puheen ollen: Suomen Turku julistaa sen joka aatto puolilta päivin. Tässä tunnetuksi tulleessa julistuksessa todetaan, että rauhan rikkojen tuomitaan ”raskauttavien asianhaarain vallitessa” niihin rikoksiin, joihin he ovat syyllistyneet. Nykypäivän sanastolla puhuisimme oikeuslaitoksessa ”tuomion koventamisperusteesta”.

Ei joulurauhaa ole jokuseen aikaan varmasti koventamisperusteena tuomiota annettaessa käytetty, mutta minä en edes pitäisi sitä ajatusta mahdottomana. Jos sellaisen lakimuutoksen tekisimme, niin joku professori tietysti taas huutaisi, että siellä se persu galaktista voimatasapainoa rikkoo, mutta niinhän nuo tuntuvat huutavan joka asiasta kuitenkin.

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille, niin ystäville kuin vastapelureillekin!

Nauttikaa ajastanne ja olkaa rakkaidenne kanssa.

23.12.2015 0