Tyttö tai poika – ja hyvä niin.

Käynnistimme tänään PS-Nuorilla #tyttö-poika -sukupuolikampanjan. Tarkoitus on kehottaa nuoria olemaan sukupuolestaan ylpeä. Myynnissä on mm. mageita lätsiä, jotka varmaan loppuvat pian kesken.

Kamppiksen tarkoitus on puhutella nuoria olemaan omasta sukupuolestaan ylpeitä. Ketään kiusaamatta tai painamatta. Kampanja on luonnollisesti vastaveto yhteiskunnalliselle tuulelle, jossa kaiken yhdenvertaisuushömpötyksen keskellä sukupuolia ja sukupuolirooleja pyritään itsetarkoituksellisesti häivyttämään.

Häivytystyön välineeksi on keksitty oikein oma tieteenalakin: sukupuolentutkimus. Siellä sitten voi Helsingin Yliopistossakin parikymmentä kovapalkkaista asiantuntijaa miettiä, että montako sukupuolta Suomessa on. Ja tieteestä ei saa leikata, koska muuten menee sivistys.

Muistan nähneeni taannoin, viime pride-viikolla, Setan tapahtumajulisteen nasevasti nimettyy ”Gaymers night” -tapahtumaan. Julisteessa kerrottiin tapahtuman olevan suunnattu ”sukupuolestaan epävarmoille” nuorille.

Uskon, että sellainen yleissivistys löytyy keneltä hyvänsä, että omasta sukupuolesta pääsee selville ihan housuihin katsomalla. Vaikka lopputulos useimmiten on täysin ilmeinen, silti joku varmasti kokee kuuluvansa tuohon ”sukupuolestaan epävarmojen” joukkoon.

Ja tietysti kuuluu, kun heitä lapsesta asti sellaiseksi leivotaan. Kehotetaan koulussa miettimään asiaa, olemaan epävarmoja. Kerrotaan, että sukupuolia on monenlaisia, jopa satoja. Että omaa seksuaalisuutta pitää pohtia: ollaanko tässä nyt HBTLI vai mikä ollaankaan. Kysytään, voiko kukaan edes olla tavallinen, kun jokainen ilmaisee sukupuoltaan vähän omalla tavallaan.

En ymmärrä, miksi lapsi pitää patistaa etsimään omaa sukupuoltaan, kun se voidaan yksinkertaisesti kertoa hänelle. Sukupuoliroolin tietäminen ei ole vangitsevaa, vaan se voi olla jopa vapauttavaa: tiedät, mitä sinulta odotetaan, ja voit olla ylpeä siitä, mitä olet. Ja siitä sietääkin olla ylpeä.

Sukupuolissa on eroja, eivätkä nuo erot katoa mihinkään, vaikka niitä kuinka yritettäisiin kiintiöimällä, hössöttämällä ja tutkimalla pestä pois. Ne samat piirteet, jotka saavat pojat menestymään keskimääräistä heikommin koulussa, nostavat miehet myös useammin vanhempina yrityselämän johtoon. Ne samat piirteet, jotka saavat tytöt pänttäämään kiltisti annettuja koealueita, pitävät heidät myös työelämässä matalammassa asemassa.

Pointti on siinä, että jos luontaisia sukupuolten välisiä eroja lähdetään yhdestä päästä vääristämään, niitä pitää vääristää kaikkialta. Naisille kiintiöt vankiloihin, vaaralliseen työhön ja varusmiespalvelukseen.

Emme me yritä yksilöllisiä eroja pestä pois. Niitä on ollut, saa olla ja tulee aina olemaan. On aivan selvää, että voit olla jätkien leikkejä leikkivä poikatyttö tai Greenpeace-pestistä unelmoiva tyttöpoika. Yhtä lailla olet poika tai tyttö edelleen, ja ihan kelvollinen oletkin. Kyse on siitä, että saat käyttäytyä kuten haluat, eikä se tarkoita, että joudut silti olemaan sukupuolestasi epävarma. Sukupuoli selviää housuihin katsomalla.

Jos minulta kysytään, sukupuolia on kaksi. Sitten on lisäksi joitakin erittäin harvinaisia oireyhtymiä, joiden hoitaminen kuuluu lääkäreille, ei poliitikoille.

Kirjoittaja on tasa-arvoasian neuvottelukunnan miesjaoston puheenjohtaja, ja panee kampoihin minkä vain jaksaa.

25.02.2016 0