Video: Yrittäjyys

Yrittäjäksi ryhtyminen on yllättävä kokemus kenelle hyvänsä. Positiivisesta start up -hengestä huolimatta Suomen valtio heittelee yrittäjää kuin märkää rättiä. Siltikin: yrittäjyys on kaunein tapa ottaa vastuu omasta elämästä.

Päätös ryhtyä yrittäjäksi on merkittävä: siinä hylätään kokonaan ajatus siitä, että joku toinen huolehtisi sinusta tai rakentaisi sinun tulevaisuuttasi. Siinä muututaan huollettavasta huoltajaksi, työntekijästä työllistäjäksi, kuluttajasta rakentajaksi. Veronmaksajasta verosammoksi.

Jos tililläsi on kymppitonni, se on harhaa. Todellisuudessa se kuuluu verottajalle tai eläkeyhtiölle. Tuntuu, että maksat, maksat ja maksat. Telkkariin tulee silmälasipäinen vihreä kertomaan, että Afrikan köyhiä pitää auttaa. Laittomasti maassa olevia hoitaa. Kaikille maailman ihmisille tarjota ilmaista koulutusta. Pissaavia poikia pystyttää.

Tämän kertovat sinulle ihmiset, joiden palkan sinä maksat. Heitä kannattavat humanistiset opiskelijat, joiden opiskelut ja sosiaaliturvan sinä maksat.

Ja yhä sinä vain maksat.

Mutta hyväntekijänä sinua ei silti pidetä. Jos irtisanot jonkun, olet riistäjä. On täysin merkityksetöntä, että alunalkaenkin henkilön työllistit: ei se mitä annat, vaan se mitä otat pois.

Samalla oikeutesi muuttuvat velvollisuuksiksi. Tavallisen ihmisen täytyy tehdä jotain ollakseen rikollinen. Hän on syytön, kunnes toisin todistetaan. Sinun täytyy pelkästään jättää tekemättä. Jos romahdat, ei ovelle kolkuta etsivä nuorisotyö ja sosiaalitantta.

Ovelle kolkuttaa poliisi. Siinä on kiitoksesi siitä, mitä olet yhteiskuntasi eteen tehnyt.

Ehkä sinunkin on aika saada äänesi kuuluviin.