Ahva on vahva!

Erään miehen ansioista kaikki tietävät, että olen äänestänyt aiemmin vihreitä. Saanko esitellä: Toni Ahva – propagandakone, joka keräsi vasta 18-vuotiaana viime kunnallisvaaleissa reippaasti minua suuremman äänipotin. Ja käveli opetuslautakunnan varajäseneksi – omien opettajiensa esimieheksi. Tänään räksytimme yhdessä opetustoimen säästöjä vastaan.

Toni heitti edellisessä kokouksessamme hallituksellemme pöydälle idean kannanotosta, jossa asettuisimme opetustoimen ensi vuoden säästöjä vastaan. Parin viikon päästä oli tiedossa opetuslautakunnan kokous, jossa nuijittaisiin pöytään liuta pahoja säästöjä vuodelle 2015. Kouluja lakkautetaan, sijaisista säästetään – oikeastaan kaikesta säästetään. Me halusimme asettua vastaan.

Ja niin vain Tonin kanssa teimme taas loistavaa yhteistyötä. Sparrasimme toisiamme ennen lautakunnan kokousta, teimme valmisteluja ja pohdimme vaihtoehtoja. Toissapäivänä 27.5. Toni sitten istui sen lautakunnan kokouksen, jossa peruskoulutus pistettiin vasaran alle vastustuksestamme huolimatta.

Siispä kirjoittamaan kannanottoa pikkutunneilla. Verbaaliakrobatia oli voimissaan kellon lähestyessä yhtä:

Peruskoulun tappotalkoot

Opetustehtaat

Vakavan asian äärellä teimme mainion kannanoton, josta näkyy hienosti nuorisojärjestömme ja puolueemme ajattelu: suuret yksiköt eivät tuo onnea – palvelut kuuluvat lähelle ihmistä.Tonin kanssa veistely on upeaa; kuin rantapalloa heittelisi.

Ja tällainen siitä kannanotosta sitten tuli.

Olemme me kuitenkin olleet Tonin kanssa vauhdissa ennenkin. Tutustutaanpas mieheen.

Propagandamies

Toni toimi vuoden 2013 ajan Helsingin PS-Nuorten toiminnanjohtajana. Itse hääräsin silloin hallituksessa rivijäsenenä, mutta jostakin käsittämättömästä syystä Toni sai silloin päähänsä tehdä minusta jutun nuorisojärjestön Rahvas-lehteen.

Olin kunniasta vähän hämilläni, mutta en ole koskaan haastattelusta kieltäytynyt, joten miksipä tekisin niin nytkään?

Ja silloin se syntyi: tämä legendaarinen kahden sivun henkilökuva viherpersusta. Toni iski juuri siihen, mihin pitikin ja teki minusta tässä järjestössä kertaheitolla pienen julkkiksen.

Senkin jälkeen Toni on toistuvasti puhunut puolestani oikeastaan joka paikassa, ollut paneeleissa kannustamassa ja kynäillyt yhdessä monia kannareita ja mielipidekirjoituksia.

Kun Toni oli ollut taas eturivissä eräässä EU-vaalipaneelissa, asetin sormeni yhteen erittäin tutulla tavalla ja myhäilin jäsen Krista Bisterille: Toni on mainio propagandapäällikkö, loistava kätyri tarpeisiini!

”Eikä ole, Toni on vain ihana ihminen!” – puolusti Krista äänekkäästi.

Äh, luultavasti Krista on oikeassa, mutta suunnaton apu Tonista on minulle silti ollut aivan joka käänteessä.

Armoton kommunistinniittaajapersoona

Jaan ihmiset karkeasti kahteen kategoriaan: sellaisiin ihmisiin, jotka ovat persoonia – ja sellaisiin jotka eivät ole. Jos mietitte omaa tuttavapiiriänne, ymmärrätte varmaan hyvin, mitä tarkoitan. Jörn Donner esimerkiksi on persoona, mutta Henna Virkkunen ei ole. Toni Ahva on.

Ensivaikutelmalta katsottuna Toni on vakaa, kohtelias ja arvokas herrasmies, mutta jotkin särmät nousevat esiin suorastaan riemastuttavalla tavalla. Yhtäkkiä Toni saattaa sanoa jotakin, mitä kukaan ei odottaisi, keksiä idean joka on ihan kummallinen – tai muuten vain yllättää koko porukan. Hänen kohdallaan se toimii, koska lievää sekopäisyyttä tasapainottaa massiivinen asiaosaaminen ja briljantti tilannetaju.

Krista on kyllä oikeassa, Toni on aika ihana. Mutta on hän taitava poliitikkokin.

Triplaselfie, eli "kolmoisitsari". Kuvissa Roger Kulmala, Ahva ja Hattu.

Triplaselfie, eli ”kolmoisitsari”. Kuvissa Roger Kulmala, Ahva ja Hattu.

 

Sebastian Tynkkynen on ainoa mies, jota Toni suostuu halaamaan. Sebastian laittoi Tonin hiukset tammikuussa 2014.

Sebastian Tynkkynen on ainoa mies, jota Toni suostuu halaamaan. Sebastian laittoi Tonin hiukset tammikuussa 2014.

Uusi toivo

Luulen, että Toni (nyt 20 vuotta) oli valintansa aikaan Helsingin opetuslautakunnan historian nuorin varajäsen. Hän on ollut myös yksi lautakunnan näkyvimpiä jäseniä ja toistuvasti julkisuudessa ajatustensa kanssa. Ahva sai jopa opetuslautakunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluodon raivoihinsa kieltäytymällä osallistumasta lautakunnan ilmaiseen ryyppymatkaan Saksaan. Toni ei moisesta lärpätyksestä paljon välittänyt, pikemminkin vain innostui.

Hämmentävää Tonissa onkin, miten hän onnistuu yhdistämään tinkimättömän selkärankaisuutensa hyvään kompromissikykyyn. Vaikka Toni avoimesti naljailee muiden puolueiden kollegoille, hänellä riittää ystäviä ja kontakteja joka puolelta. On varsin kuvaavaa, että Toni tinkimättömästi arvostelee muslimien omaa perusopetusta ja Suomen islamisaatiota, mutta silti hän oli juuri se henkilö, joka järjesti vierailumme moskeijaan.

Hän sanoo siekailematta, että tätä mieltä hän on, mutta pitää silti ovet auki vuoropuhelulle. Tämän taidon tahdon kyllä Tonilta oppia.

Kaikki tuntuvat olevan kanssani samaa mieltä Tonista: tästä nuoresta poliitikosta kuulemme vielä tulevaisuudessa.