Ask me anything – vastaukset

Taitava poliitikko kertoo mielipiteensä mahdollisimman ympäripyöreästi. Sauli Niinistö on niin tavattoman suosittu siksi, että muotoilee sanomisensa aina sillä tavoin, että mahdollisimman moni voi tulkita ne itselleen mieluisalla tavalla. Samalla tavoin Juha Sipilä kiiri eduskuntavaaleissa vaalivoittoon olemalla kaikesta mahdollisimman hiljaa.

Minä olen valinnut tien, jossa kerron näkemyksistä asiaan kuin asiaan hyvin avoimesti. Vastaavasti myös muutan mielipiteitäni keskustelujen perusteella hyvinkin usein. Tämä tapa ei toki ole kovin laskelmoitu, mutta haluan tuntea äänestäjäni ja käydä heidän kanssaan vuoropuhelua. Mielestäni laatu korvaa määrän. Taktiikka on vaaleissa varmasti pettämätön.

Annoin Facebookissa tuttavilleni mahdollisuuden kysyä näkemyksiäni ihan mihin hyvänsä asiaan liittyen. Kysymyksiä tulikin paljon:

Helsinki

Miksi lakkauttaisit Malmin lentokentän?

Jos kentällä ei olisi merkittävää kulttuurihistoriallista arvoa, business-lentomatkaaminen olisi pois muodista ja aseet olisi poistettu maailmasta.

Miten saisit kaikki oppilaat syömään kouluruokaa pakollisena kasvisruokapäivänä?

Eivät kaikki oppilaat syö kouluruokaa kaikkina päivinä muutoinkaan. Varsinkin lukiossa lähipizzeria tuli toisinaan tutuksi. Onko tuo pakkosyöttäminen sitten tavoitekaan? Jos ei ilmainen kelpaa, voi olla syömättä. Nuoremmat koululaiset toki voi velvoittaa istumaan ruokalassa jo ihan tapakasvatuksen vuoksi.

Pistetäänkö kaupunkibulevardit pystyyn?

Vihreät pilaavat kaikenlaisia ideoita antamalla niille ideologisia nimityksiä. Mannerheimintien tai Mäkelänkadun pituutta voi hyvin jatkaa päästä jonkin verran. Kaupungin on hyvä kasvaa sisältä ulospäin, ei etäpesäkkeillä.

Tuleeko Helsingin jatkaa omana Pelastuslaitoksena vai yhdistyä Uudenmaan Pelastuslaitokseksi?

Maakuntauudistus yhdistää mainitut pelastuslaitokset. Onko se pelkkä hallinnollinen järjestely vai lakkaako Helsingin pelastuslaitos kokonaan, ei ole tiedossani. Stadin brankkareilla on huikea ja kunniakas historia, oma pelastuskoulu ja vahva identiteetti. Kyllä toivon, että omasta laitoksesta voitaisiin tavalla tai toisella pitää kiinni.

Miten estäisit tai ainakin hidastaisit huono-osaisuuden kasautumista kaupungin vuokra-asuntokantaan?

Tämä on vaikeimpia kysymyksiä, enkä voi kirkkainkaan silmin väittää, että minulla olisi tähän vedenpitävää vastausta. Olen toki sellaisen valmis kuulemaan. Vuokra-asunnoista ei saa tulla pelkästään sosiaalitapauksille vuokrattavia tukiasuntoja, vaan niissä täytyy pystyä pitämään myös työssäkäyvää väestöä. Toivon, että asunnot eivät houkuttelisi ainakaan sosiaalista muuttoa kaupunkiin. Olen pyöritellyt mallia, jossa asunnon hakijan pitäisi täyttää kolmesta kohteesta kaksi: kotikuntaperuste (vuosirajalla), työ- tai opiskeluperuste ja tarveperuste. Eli jos tarvitset asunnon, saat sen ollessasi helsinkiläinen. Muutoin saat sen tarvitessasi vain, jos sinulla on työ- tai opiskelupaikka. Missään tapauksessa nykyistä pakolaisstatuksen suomaa ohituskaistaa ei saa olla.

Vaan mitä tehdä, kun asunnoilla on ottajia pitkiksi jonoiksi saakka melkein kaikista sosiaaliryhmistä? Aggressiivinen lisärakentaminen jatkaa asuntomarkkinoiden vinoutumista, mutta ei koko roskaa voi yksityistääkään. On miten on, lisää on rakennettava.

Tuleeko Helsinkiläisten autoilua rajoittaa? Jos tulee, niin miksi?

Mitä rajoittaminen tässä tapauksessa tarkoittaa? Autoilua rajoitetaan jo liikennevaloin, bussikaistoin, kävelykaduin, pysäköintimaksuin ja vähäisellä parkkitilalla. Toistaiseksi nämä keinot riittävät vallan hyvin. 

Kaupunkibulevardit vai leveetä baanaa?

Sekä että. Ei leveätä baanaa mielestäni tarvitse päästä keskustaan saakka, mutta Hakamäentien ja Kehien pitäisi kuljettaa liikennettä hyvinkin tehokkaasti.

Malmi ?

Tästä olen kirjoittanut paljon. Ehdottomasti säilytettävä ilmailukäytössä.

Älkää vain antako Kepun hämätä. Sipilä on vaalien alla esittänyt, että Malmi olisi muka uudelleenarvioinnissa. Ei ole. Myös monet muut suurten puolueiden edustajat ovat esittäneet, että asiaa voisi katsoa uudelleen. Ei voi. Uskallan väittää, että meidän puolueellemme ei tässä kysymyksessä juuri ole vertaista.

Mitä mieltä olet siitä, että pyöräteitä tehdään keskustan alueelle autoteiden kustannuksella?

Keskustan tila on rajattua. Pöpinät siitä, että sinne mahtuisi mitä vain ”jos vain kaavoitetaan fiksusti” eivät pidä paikkaansa. Lähden siitä, että asioinnin pitää onnistua useilla liikkumismuodoilla, mutta ei täysin rajattomasti. Mikä tahansa hanke tehdään aina toisen kustannuksella. Tärkeintä on löytää tasapaino ja välttää ideologista vastakkainasettelua. Minä kuljen julkisilla, pyörällä ja omalla autolla. Tilanteesta ja tarpeista riippuen.

Täytyykö kerrostaloja rakentavia yhtiöitä velvoittaa parkkipaikkojen rakentamiseen?

Helsingin parkkipaikkanormia on löystetty ja toivon, että sitä löystetään myös vanhoista kaavoista. Jokainen parkkipaikka taloyhtiössä maksaa aivan jumalattoman määrän rahaa tonttimaana sekä suorilta kustannuksiltaan. Nämä kustannukset tippuvat lopulta kaikkien osakkaiden maksettavaksi. Myös niiden, jotka eivät autoa omista.

Minusta kaupungissa voi olla ”autottomia” taloja ja sitten näitä perinteisiä autollisia myös. Jos autottomat talot kerran ovat niin kamalia, niin eivät ihmiset niihin muuta. Paitsi, että muuttavat.

Onko mitään tilannetta, jossa rakentamisen korkeutta voi säädellä?

Rakentamista säädellään Helsingissä hyvin tarkkaan. Myös korkeuden osalta. Ehkä täysi vapauttaminen olisi tässä tilanteessa turhan raju toimenpide. Enemmän keskustelisin siitä, mihin suuntaan tätä säätelyä viedään. Minä rakentaisin korkeampaa.

Arvopolitiikka

Kuinka oikeistolainen olet?

Vierastan asettelua. Usko vapaaseen markkinatalouteen ja kilpailuun tulee perinteiseltä oikealta puolelta, mutta nihkeä suhtautuminen valtionyhtiöiden johdon bonuksiin tai vaikkapa myönteinen suhtautuminen perustuloon tulevat sieltä perinteiseltä vasemmalta puolelta. Asiakysymys kerrallaan niin, että kokonaisuus on isänmaan kannalta paras mahdollinen.

Mitä talouspoliittista koulukuntaa edustat?

Kts edellinen.

Missä asioissa olet valmis tekemään koviakin kompromisseja?

Tämä puolue on vähän sellainen, että meitä yhdistää rakkaus isänmaahan ja tahto vaalia suomalaisten itsemääräämisoikeutta. Kun se on tärkein ohjenuora, joutuu välillä tekemään kompromisseja oikeastaan missä tahansa muussa asiassa.

Milloin ihminen on köyhä?

Se riippuu aina ympäröivästä yhteiskunnasta ja myöskin ympäröivistä sosiaalisista piireistä. 2500 euron kuukausipalkallakin voi tuntea itsensä hyvinkin köyhäksi jos työskentelee korkean teknologian yrityksessä, ja kavereilla on aina varaa kaikkeen, mihin itsellä ei ole. Yhteiskunnan tulee tulla apuun siinä vaiheessa, kun palikoita elämän rakentamiseen ei kodin, ruoan tai koulutuksen suhteen ole.

Onko olemassa luokkia? Jos on, millaisia?

Eivät luokkarajat Suomessa mitenkään kovin selkeitä ole, mutta on totta, että niin ryysyt kuin rikkaudetkin periytyvät. Tämä ei johdu niinkään yhteiskunnan tarjoamista mahdollisuuksista vaan siitä, että kotiasenteet vaikuttavat omaan asennoitumiseen ja sitä kautta kykyyn tarttua yhteiskunnan tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Pitäisikö kannabis laillistaa?

Pitäisi. Monen nuoren poliitikon mielestä – puolueeseen katsomatta – pitäisi. Tämä asia muuttuu ajan kuluessa varmasti, mutta kun kuntavaaleissakin äänestää vain 1/3 alle 25-vuotiaista, niin voitte olla varmoja, että asia ei hetkeen muutu. Äänestäisitte.

Onko edunvalvonta missään tilanteessa oikein?

Se nyt kuuluu jo vapaan yhteiskunnan perusperiaatteisiin, että ihmiset saavat järjestäytyä ja valvoa etuaan yhdessä. Julkinen sektori ei kuitenkaan saa toimia edunvalvojana kenellekään muulle kuin omalle kansalleen, eikä se saa suosia yhtä edunvalvojaa toisten kustannuksella. Ei veroeduin, eikä muinkaan tavoin.

Sosiaalipolitiikka

Mikä on mielipiteesi perustuloon?

Ideatasolla perustulo on ehdottoman kannatettava ajatus. Se tulee kuitenkin toteuttaa niin, että byrokratiaa todella puretaan. Suomeksi: iso liuta virkamiehiä saa potkut. Tässä kohtaa yleensä törmään vasemmistopuolueiden kanssa vastakkain.

Parhaat keinot syrjäytymisen ehkäisemiseksi?

Myös tämä kuuluu kysymyksistä vaikeimpiin, enkä usko monenkaan poliitikon oikeasti pystyvän tarjoamaan tähän takuupitäviä ratkaisuja. Syrjäytymistä torjutaan Suomessa ilmaisella koulutuksella, lukemattomalla määrällä ilmaisia tai edullisia harrastuksia, lähiöasemilla, nuorisotaloilla, ilmaisella kirjastolla, sosiaaliturvalla ja vaikka millä kuviteltavissa olevalla. En mitenkään usko, että lisää ja enemmän voi olla asiaan ratkaisu.

Syrjäytymistä voi torjua vain yhteisöllisyydellä, ja yhteiskunnassa pitää olla sellaisia rakenteita, jotka rakentavat yhteisöllisyyttä ihmisten välille taustasta riippumatta. Valitettavasti nämä rakenteet ovat kovasti vastatuulessa: yhteisen uskonnon on korvannut uskontojen kirjo ja yleinen asepalveluskin alkaa olla muisto vain. Onneksi peruskoulu on vielä yhteinen, ja toivottavasti pysyy sellaisena.

Milloin ihmisellä pitää olla oikeus valtiolliseen eläkkeeseen? Mieluiten tarkka ikä.

Itse en usko pääseväni valtiolliselle eläkkeelle koskaan – niin synkeältä valtion taloudenpito välillä tuntuu, ja siksi olenkin varautunut säästämään oman eläkkeeni aivan itse. Voin nyt ilmoittaa tarkaksi iäksi vaikkapa 63 vuotta, mutta virallinen ikä ja varsinainen eläköitymisikä ovat kaksi kovasti eri asiaa. Duunari ansaitsee eläkkeensä aiemmin, mutta toisaalta yritysjohtajat saisivat Suomessa palvella pidempään. Eihän 60-vuotias ole jenkeissä kuin vasta hiljakseen kypsymässä todellisiin vastuutehtäviin.

Miten edistäisit työssäkäyvien hyvinvointia?

En hirveämmin mitenkään. Suomessa työssäkäyvien – varsinkin vakituisella sopimuksella toimivien – asema on varsin hyvin puolustettu. AY-liike pitää huolen duunaristaan ja työterveyshuollossa pääsee välttämään julkisen palvelun jonot. Jos työt loppuvatkin, ansiosidonnainen suojaa pitkään.

Minä olen huolissaan niistä, joilla ei ole töitä. Edistäisin ennemmin sitä, että mahdollisimman monelle töitä saataisiin. Jos töissä tuntuukin joskus ikävältä, niin kehotan miettimään niitä, joilla ei ole sitäkään vähää.

Demokratia ja päätöksenteko

Pitäisikö presidentin valtaoikeuksia laajentaa?

Pitäisi. Kannatan vahvojen, demokraattisesti valittujen johtajien mallia kaikilla hallinnon tasoilla. Tottakai vallan mukana tulee sitten myös vastuu: demokratiasta emme tingi, ja töppäilevä johtaja pitää voida vaihtaa pois. Toisaalta johtajalla pitää kuitenkin olla välineitä mandaattinsa toteuttamiseen.

Jos olisit itsevaltias, mitä tehtäviä pitäisit julkisella sektorilla ja mitä et?

Tämä on tietysti aika hypoteettista, mutta luultavasti priorisoisin näin: lähtisin sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta ja oikeuslaitoksesta. Sitten tulisivat työnteon edellytykset, infrastruktuuri, huoltovarmuus ja koulutus. Siitä sitten jatkuisi sosiaaliturvaan, ja pohjalle jäisivät erilaiset maailmanparannusprojektit, kulttuurihankkeet ja neuvottelukunnat.

Oikeasti tällaisessa tilanteessa pidettäisiin aika monta aivoriiheä, ja buutattaisiin koko järjestelmä. Keksisin tämän kokonaan uudestaan, en viilaisi vanhaa.

Globalisaatio vai lokalisaatio? Miksi?

Puoluevalintakin kertoo, että uskon asioita osattavan hoitaa parhaiten mahdollisimman lähellä niitä ihmisiä, joita päätökset koskevat. Oikeastaan merkityksellistä on toimia sellaisessa piirissä, jossa ihmiset tuntevat yhteenkuuluvuutta keskenään. Se, mikä se piiri sitten on, riippuu tilanteesta. Monikulttuurisuuteen liittyvät huoleni liittyvät juuri tähän asiaan: jos suomalaisuus on kovasti hajanainen käsite eivätkä suomalaiset koe enää kuuluvansa yhteen, tulee kansakunnasta melkoisesti heikompi.

Miksi politiikka on niin tylsää ja nukuttavaa?

Suomalainen järjestelmä on rakennettu niin, että se torjuu muutosta ja asiat tapahtuvat hitaasti. Palaan tässä takaisin ajatukseeni vahvemmista johtajista. Jos vaalitulos todella näkyisi ja tuntuisi, alkaisi politiikkakin kiinnostaa. Nyt yksittäinen politiikko on heikko ja järjestelmä vahva. Siksi asiat vain tapahtuvat, eikä kukaan kanna vastuuta mistään. Kenen syy oli vaikkapa katastrofi länsimetrossa? No ei kenenkään, kun ”vika on prosesseissa”. Niinpä justiinsa.

Uskotko Suomen poliittisen rakenteen toimivuuteen? Mitä muuttaisit ja mikä on mielestäsi erityisen hyvää (esimerkiksi verraten tilannetta / politiikkarakennetta muihin maihin)?

Suomalainen järjestelmä on vakaa ja torjuu voimakkaita muutoksia. Jonkun mielestä se on varmasti hyvä asia, ja kiistatta se onkin vaikkapa sijoittajille hyvä juttu silloin, jos asiat vain pysyvät järjestyksessä. Uskon kuitenkin, että rakenne tulee estämään aikanaan välttämättömien uudistusten tekemisen. Suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa on hoidettu vuosikymmenet paisuttamalla ja veroja nostamalla – kun perustavanlaatuisiin uudistuksiin ei vain pystytä. Jos yksi puolue yrittää jotain, se äänestetään seuraavissa vaaleissa oppositioon.

Näin palloteltiin juuri Kreikassa, jossa muutama puolue vuorotteli vallassa vuosikymmenet, ja sitten törmättiin seinään. Pelkään, että ennen pitkää Suomessa käy samoin.

Demokraattisesti valitut johtajat saisivat mielestäni olla voimakkaampia. Esimerkiksi Yhdysvaltojen järjestelmässä on puutteensa, mutta siellä on toisaalta kyky tehdä rajumpia uudistuksia. Pormestari on vahva kunnassaan, kuvernööri osavaltiossaan ja presidentti maassaan.

Pitäisikö ehdokkaan toimittaa rikosrekisteriote ja onko suotavaa, että ehdokkaana on henkilöitä joilla voi olla useita tuomioita? Huumausainetuomio ym…

Demokratian idea lienee on se, että kuka hyvänsä voi asettua ehdolle ja sitten ihmiset päättävät, onko hän luottamuksen arvoinen. Järjestelmäpuolella en missään nimessä tekisi mitään kelpoisuuskarsintaa, koska tällaisesta karsinnasta on lyhyt matka mielipiteiden mukaan tehtävään karsintaan. Puolueet sitten voivat sisällään toki päättää ehdokkaansa ihan miten haluavat. En usko, että puolueet tahtovat listoilleen murhamiehiä.

Maahanmuutto ja monikulttuurisuus

Miksi matut ovat yhä täällä?

Tässä viitattanee turvapaikanhakijoihin sekä laittomasti maassa oleskeleviin henkilöihin. Oletettavasti ei viitata työluvan saaneisiin tai muiden EU-maiden kansalaisiin. Vastapuoli sotkee näitä asioita mielellään, mutta puhutaan me oikeilla termeillä – kustakin ryhmästä erikseen. Turvapaikanhakijat saavatkin olla täällä, kunnes heidän asiansa on käsitelty. Perusteettomasti turvapaikkaa hakeneiden on syytä poistua.

Miksi he sitten ovat vielä täällä? Sitä minunkin on vaikea ymmärtää.

Onko monikulttuurisuuden perusteena käytetty ”perimän rikastuminen” mielestäsi rinnastettava eugeniikkaan?

Totuuden nimissä on myönnettävä, että tuollaisia höpöargumentteja kuulee enää harvoin, missä tietysti Perussuomalaiset ovat vaikuttaneet suomalaiseen keskustelukulttuuriin. Se, että suomalaisten geeniperimää pitäisi jotenkin rikastaa on ajatuksena ihan samasta puusta kuin se, että arjalainen geeniperimä olisi jotenkin ylivertaista.

Energiapolitiikka

Valjastaisitko energiantuotantoon jokia, jotka ovat tällä hetkellä vapaita? Pitäisikö kalateitä rakentaa jo padottuihin jokiin, ja jos pitäisi, kuka maksaa?

Mikään energiantuotannon muoto ei ole ongelmaton. Sinänsä co2-päästötön vesivoima peittää alleen maamassoja ja estää kalojen nousemisen kutemaan.

En osaa ottaa kantaa yksittäisiin voimalahankkeisiin, eikä tämä Helsingissä olekaan kovin polttava puheenaihe. Näkisin kuitenkin, että jos kohtuullisin uhrauksin valjastettavia jokia vielä on, voitaisiin voimala-kaksi vielä rakentaa. Kalateiden rakentaminen kuuluisi toki voimalayhtiön kontolle, ja siihen voidaan hyvin velvoittaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ei se kalatie ole kaloille koskaan yhtä hyvä kuin vapaa joki.

Kannatatko Fennovoiman ydinvoimahanketta, jossa reaktorin rakentaa Venäjän valtion Rosatom?

Myös Loviisan reaktorit on rakennettu idässä, joten ihan kohtuuttomasti en tämän hankkeen venäläisreaktorin kanssa kattoon pompi. Turvamääräykset ovat kuitenkin suomalaiset, ja STUK tiedetään Olkiluoto 3:sta aika pirullisen tarkaksi nitä valvomaan.

En ole sinisilmä ja tiedän kyllä Venäjän tavan käyttää Rosatomia oman ulkopolitiikkansa välineenä. Totuus on kuitenkin se, että nyt ostamme oman sähkön puutteessa ydinsähköä Venäjältä – ja kyllä Venäjä tätä riippuvuuttakin on valmis ulkopolitiikkansa välineenä käyttämään. Tähän nähden Fennovoima on aina miljoonasti parempi ratkaisu. 

Seksi

Maksuton ehkäisy kunnissa?

Minulla ei ole asian suhteen mitään moraalisia pidäkkeitä. Edut vähenevissä aborteissa ovat kiistattomat. Olisin valmis jakamaan kumisia ehkäisyvälineitä ja heittämään vaikka liukastetta päälle.

Hormonaalinen ehkäisy kuitenkin tökkii. Eräs Milko Aikio kirjoitteli tuosta asiasta varsin terävästi: asiaan liittyvä kuntalaisaloite on ammattikonsulttien tekemä ja kampanjan mainosvideotkin hämmästytttävän ammattimaisia. Rahaa seuraamalla pääsee yleensä lähteelle – ja lääkefirmoilla on melkoinen intressi saada yhteiskunta syöttämään pillereitä nuorisolle. Homma haisee.

Onko seksi ihmisoikeus?

Ihmisoikeuksien julistus löytyy vaikkapa Wikipediasta. Tykkään pitäytyä siinä, vaikka termi onkin alkanut saada sellaisen merkityksen, että mitä vaan voidaan kutsua ihmisoikeudeksi.

Tulisiko bordellien olla laillisia Suomessa?

Kyllä vain, mutta säänneltyjä. Seksikauppa, uhkapelit, päihteet ja sensellaiset syvempiin mielen sopukoihin iskevät ja helposti rikollisuutta ympärilleen keräävät asiat on syytä säännellä tarkkaan, vaikka noin yleisperiaatteena haluankin purkaa yritystoimintaan liittyvää sääntelyä.

Hattu

Missä on hattusi?

Tuolla se on… hattuhyllyllä.

Milloin luovut trilbystäsi?

Jos saavutan jonkun merkittävän poliittisen tehtävän, annan sen uhrilahjana kampanjapäällikölleni.

Mistä noita hattuja saa?

Ei saa. Valmistaja on brittiläinen, ja soittelin EK-vaalien aikaan kaikki heidän maahantuojansa läpi, kun olisin jakanut noita kampanjatiimille. Ei vaan enää saa.

Sekalaiset

Mitä sääntelisit?

Sääntely noin lähtökohtaisesti parantaa laatua ja lisää turvallisuutta, mutta samaan aikaan haittaa toimeliaisuutta ja rajoittaa vapautta. Selvää on, että oma mittarini kalibroitaisiin huomattavasti vähemmälle sääntelylle. Mainitsin jo tuolla aiemmin päihteet, seksikaupan ja uhkapelit sellaisina aloina, joissa sääntelyä ilman muuta tarvitaan.

Mitä mieltä olet yleishyödyllisistä yhdistyksistä?

Suomi on yhdistysten maa, ja olen itsekin jäsenenä useassa. Yhdistyspuolelta olen oppinut paljon sellaista, josta on sitten ollut hyötyä työelämässä. Yhdistystoimintaa tulee tukea tarjoamalla tiloja ja puitteita, mutta rahallisen tuen suhteen olen niheämpi: yhdistystoiminnan pohjana pitäisi olla lähtökohtaisesti vapaaehtoisuus. Yhdistyksiä ei myöskään saa käyttää väärin tekemällä niillä bisnestä, mihin mm. SPR mielestäni syyllistyy. Jos toiminnanjohtajan palkka pyörii kymppitonnissa, on jossain menty metsään.

Montako vierasta kieltä lapsen tulisi opetella koulussa? Moneenko koulujen tulisi tarjota mahdollisuus?

Itse opiskelin kolmea, mutta kaksi varmaan olisi sopiva määrä. Vapaavalintaisia, tietenkin. Helsingin kouluissa mahdollisuuksia on hyvin paljon, mutta ymmärrettävästi jossain Savukoskella ei paljon koreaa voida opettaa.

Valitse kaksi ei-eurooppalaista kieltä, joita kouluissa tulisi opettaa (jos siis tämä olisi jo päätetty).

Uskon siihen kielivapauteen edelleen: että koulut itse profiloituvat haluamillaan kielillä. Mutta sanotaan nyt sitten vaikka kiina ja hindi.

Miten parantaisit Suomen puolustusvoimien kykyä reagoida nopeasti sotilaalliseen kriisiin?

Virkamiesmäinen puolustusministerimme on tehnyt aivan oikean suuntaisia uudistuksia, joita pitää vain jatkaa eteenpäin: maahan pitää perustaa nopeammin valmiita reserviläisjoukkoja ja valmiuslakia pitää rukata niin, että reservin kutsuminen on nopeampaa ja joustavampaa. Minä olisin valmis jopa jakamaan avainhenkilöille aseita kotiin – Sveitsin mallin mukaisesti.

Mikä valtio tulee remilitarisoimaan Ahvenanmaan?

Toivottavasti se olisi Suomi. Todennäköisesti se kuitenkin on itä- tai länsiarmeija, kumpi vain ensin ehtii. Ahvenanmaa on Itämeren hallinnan kannalta sen verran tärkeä, että sinne ei varmasti anneta jäädä sotilaallista tyhjiötä.

Koetko että opiskelijat saavat rehdin mahdollisuuden oman elämänsä edistämiseen nykyisten leikkausten myötä, vai tuntuuko susta että suljettujien ovien takana on sovittu että ”Nyt tarvitaan lisää duunareita. Katkastaan selkärangat ja nöyrretään töihin ne, jotka eivät jaksa taantua loppuun asti”. Tiivistettynä: koetko että Suomessa harjoitetaan politiikkaa suljettujien ovien takana jonka päämäärä on ohjata ’yhteiskunnalisin kehottein’ osa kansasta kohti ammattiuria joita he eivät välttämättä halua ollenkaan.

En mä pysty tähän uskomaan. Juttu on siinä, että sisäänheittoammatit ja puhtaat duunarityöpaikat vähenevät Suomessa kovaa vauhtia. Jos tuollainen keissi pitäisikin paikkaansa, siinä ei olisi kertakaikkiaan mitään järkeä. Eihän Suomessa tarvita lisää duunareita. Taidottomien maahanmuuttajien heikot työllistymisluvut ovat tästä elävä esimerkki.

Jengi halutaan kyllä nopeammin työelämään, se on ihan julki lausuttukin tavoite.

Miksi Perussuomalaiset?

Olen politiikassa tekemässä muutosta myös tapaan tehdä politiikkaa. Vanhoissa puolueissa on paljon hyviä ajattelijoita, mutta suuremmat muutokset tyssäävät aina johonkin eturyhmään tai poliittista virkanimitystä kärkkyvään setään.  Vaihtoehdoiksi jäävät Perussuomalaiset tai pienpuolueeet.

Miksi olet ehdolla?

Aina pitää olla ehdolla jos on sitä mieltä, että pystyy parempaan kuin nykyinen vallanpitäjä.

Maakuntien kysymykset

Onko luonnollista kaupungistumista vastaan oikein kamppailla, edes jollakin tasolla?

Onhan se vähän hölmöä. Kaupungistuminen on yleismaailmallinen ilmiö, mutta toisaalta kyllä uskon senkin saavuttavan lakipisteensä jonakin päivänä. Itse ainakin jo vähän hingun maalle, etätöitä takan ääressä tekemään. Teknologia voi kehittää yhteiskuntaa kummallisiin suuntiin.

Onko oikein, että pääkaupunkiseudun asumustukia ei leikattu, kun muita leikattiin?

Sinällään on luonnollista, että asumistuen määrä noudattelee asumiskustannuksia, ja kun hintakehitystä katsoo, niin ei tuo niin valtavan kummallista ole. Noin perustasoltaan pidän yleistä asumistukea hirveänä järjestelmänä: tuen saajia on niin paljon, yli 250 000 ruokakuntaa, ja monet näistä käyvät töissä, eikä palkka riitä asumiseen. Aivan perustieto kansantaloudesta kertoo, että noin suurissa määrissä tuki valuu väkisinkin asuntojen hintoihin. Tästä muodostuu hirveä kierre: vuokrat nousevat, jolloin tukea pitää nostaa, jolloin lisää ihmisiä tulee tuen piiriin, jolloin vuokrat voivat taas nousta.

Tuo koko homma pitäisi räjäyttää, mutta inhimillinen hinta sille olisi alkuun aika kova.

Vain poliitikoille

Mitä mieltä olet kolmannesta tiestä ja distributismista?

Noin Wikipedia-selitysten pohjalta vaikuttavat juuri sen tyylisiltä talousajatuksilta, joita itsekin viljelen. Joku muukin on näköjään keksinyt ne.

Mitä mieltä olet anarkokapitalismista?

Kapitalismi on hyvä renki, mutta isäntää en siitä tekisi. Valtiolla ja kunnilla on tarkoituksensa.

Mitä mieltä olet klassisesta liberalismista?

Monet hyvät ajatukset yhteiskunnan järjestämisestä ovat peräisin juuri sieltä.

Liberalismi on Suomessa jotenkin tosi kummallisesti rajautunut vain siihen, että saavatko homot mennä naimisiin. Oikeasti tätä vapautta tärkeämpää minulle on, että ihmisillä on oikeus päättää omasta työstään ja ansioistaan. Mielestäni suomalainen ”liberalismi” – ainakin vihervasemmistolaisessa siivessä – on jopa hirveän irvokasta: seksuaalivapaus on niin kauhean tärkeää, mutta muutoin ihmiset ja heidän työnsä voidaan huoletta valistaa valtion ohjaukseen. Verotuksella voidaan ylhäältä päättää, mikä on ihmisille parasta.

Ketä 1600 – 1700 -luvuilla elänyttä ajattelijaa arvostat eniten? Valitse yksi.

Anders Chydeniusta.

Mitä mieltä olet voimapolitiikasta?

Heikko ei koskaan pidä voimapolitiikasta, mutta voimapolitiikkaa ei tästä maailmasta kitkettyä saa. Siksi pitäisi huolehtia, että emme olisi niin heikkoja.

Voisiko Suomi kuulua johonkin muuhun tiukkaan ylikansalliseen elimeen kuin EU, jos EU:sta erotaan? Esimerkiksi Baltian tai Pohjoismaiden tasolla.

Ehdottomasti voisi. Tämä liittyy myös edelliseen kysymykseen. Tärkeintä on löytää kerho, jossa jaamme yhteisen arvopohjan ja kaikki ovat aidosti ja tosissaan kerhossa mukana. Olen väläytellyt valtioliittoa Viron kanssa, ja myös Kalmarin unionin uudelleenherättely on täysin mahdollinen ajatus.

Ei EU oikeasti ole minulle aatteellisella tasolla ongelmallinen järjestely. Se vain on huikean epädemokraattinen ja valheellisella tavalla rakennettu mammutti, joka kulkee vääjäämättä kohti sellaista liittovaltiota, jossa suomalaisilla on vain maksajan rooli. EU ei korjaannu, koska se on koneistona viritetty kulkemaan vain yhteen suuntaan.

MAGA?

Trump on toisinaan juuri niin pöpi kuin näyttää. Kuitenkin: demokratia oli pitkään kaivannut herätteitä, ja näitä Trump tarjosi. Sille oli käynyt kuten vallanpitäjille aina käy: eriydytään kansasta ja ruvetaan tietämään ihmisiä paremmin, mikä heille on parasta. Trumpin valinta – uskokaa tai älkää – on todellisuudessa demokratian riemuvoitto.

MFGA?

 Ehdottomasti.

Jos sinun täytyisi olla vasemmistolainen, mitä koulukuntaa edustaisit?

Sitä, joka on lähetetty jo leirille.

Innovaatioiden vaikutukset ovat erilaisia yksityisellä ja julkisella sektorilla. Karkeasti voidaan sanoa, että yksityisellä sektorilla innovaatioista seuraa liikevoiton kasvu, jota yritys voi käyttää haluamallaan tavalla, esimerkiksi luomaan avainhenkilöille kannustimia vastaisuudessakin hyviin työsuoritteisiin. Julkisella sektorilla, jossa toimijoilla on lakisääteiset vakioidut tehtävät, innovaatiot taasen näkyvät tehokkuuden nousuna ja siten henkilöstötarpeen vähenemisenä. Näin ollen yksilön näkökulmasta yksityisellä sektorilla hyvistä ideoista palkitaan bonareilla, kun taas julkisella sektorilla duunikaveri saa kenkää. Miten voisimme rohkaista nuoria innovatiivisia ihmisiä tekemään tällaista kansantalouden kannalta tärkeää, mutta sosiaalisesti epäkiitollista työtä? Ja toisaalta, miten voisimme päästä eroon nimenomaan julkiselta sektorilta tehostumisen vuoksi työttömäksi joutumisen stigmasta? Lisäksi, tulisiko omistajaohjauksella estää esimerkiksi Postin kaltaisen valtion omistaman osakeyhtiön laajenemista sille perinteisesti kuulumattomille toimialoille?

Oletko ollut kaupungilla töissä? Minä olen, ja juuri tuon ilmiön havaitseminen ei oli suurimpia draivereita politiikkaan lähtemiselle. Työyhteisön sisältä näyttää siltä, että rahaa tulee loputtomasti ja liika tehokkuus tarkoittaa juuri sitä, että työkavereita ei enää tarvita. Järjestelmä myös laitostaa innokkaat ja kekseliäät ihmiset hämmästyttävän nopeasti. Ihmistä tulee ”kaupungin duunareita”.

Siellä on monta asiaa, mitä pitää muuttaa: valtaa ja vastuuta pitää siirtää oman budjetin sisällä alemmas. Rekrytointipäätöksetkin voisivat tapahtua hyvin alhaalla, eikä tehostuminen saa johtaa perinteiseen ”emme käyttäneet kaikkia rahoja – saamme ensi vuonna vähemmän” -ilmiöön. Ylijäämän pitää siirtyä eteenpäin. Myös sisäistä johtamista pitää myllätä niin, että annetaan enemmänkin tavoitteita, ei tarkkoja työtehtäviä.

Jos omaan uraan ja yksikköön voisi kaupungilla vaikuttaa enemmän, kiinnostaisi työ lahjakkaampia ihmisiä. Nyt jokaisen palvelupisteen pitäisi pyrkiä olemaan paras, mutta keinoja johtamiseen ei anneta.

Postin osalta tuo tilanne on aiheutettu itse. Siinä on osakeyhtiö, jonka pitää pystyä selviytymään ja kehittymään omana itsenään. Paperipostin määrä vähenee, ja yhtiö yrittää keksiä itseään uudelleen. Niin osakeyhtiön pitääkin tehdä. Jos näin ei haluta olevan, täytyy koko roskasta tehdä jälleen liikelaitos.

Pelit

Paras Pokémon, eli olento ja peli?

Red/Blue/Gold ja Scyther. Se on niin häjy otus.

Kuinka paljon olet pelannut World of Warcraftia?

Viitisen minuuttia. MMORPG:t eivät ole minua varten.

CS:GO –taso?

Ei ole kummoinen. FPS-taustaa on kuitenkin nuoruudesta sen verran paljon, että kyllä kudit löytävät perille täyttä nyyppää paremmin. FPS on vähän niinkuin pyörällä ajaminen: kun sen kerran oppii, niin kyllä ne perusjutut aina handlaa.

Montako peliä sulla on Steamissa?

 Ei montaa. 43 kappaletta näyttää tuossa olevan. Muutama avaamatonkin on, kiitos joulu-alennusmyynnit.

Pöpit

Olisitko mielummin eduskunnan puhemies vai presidentti?

Huipulle tähdätään, joten presidentiksi toki.

Mistä triggeröidyt poliittisesti?

En enää oikeastaan mistään. Olen paneeleissa joskus kiivas, mutta se on innostumista ja kuuluu rooliin. Lopussa kätellään.

Kuuluuko ananas pizzaan?

Klassinen liberalismi lähtee siitä, että ihmiset voivat laittaa pizzoihinsa mitä haluavat. Anders Chydenius oli juuri tässä ananaskysymyksessä hyvin näkyvä hahmo. Minun pizzaani ananas kuuluu.

Mikä olisi rohkeinta mitä voisit tehdä yhden kunnallisvaaliäänen eteen?

Jo pelkästään politiikassa oleminen vaatii hirvittävästi rohkeutta. Omat mielipiteet – ja samalla oma itsensä – pitää asettaa kokoajan julkiselle arvostelulle. Olin ennen sellainen kameleontti, joka saattoi hyvin liikkua piireissä kuin piireissä ja mukautua niihin. Sellainen ei poliitikkona enää onnistu, koska kaikki näkevät sinut juuri poliittisen viitekehyksen kautta. Iso osa sosiaalista elämää on jo annettu pois. Ystäviäkin on mennyt.

Eli ei tässä nyt enää mikään tunnu. Avantoon voitaisiin mennä ainakin.

Millä summalla kääntäisit takkia kaikista poliittisista teemoistasi?

Enhän minä pystyisi puhumaan sellaista, johon en itse usko. Riittävästä summasta voisin ottaa rahat ja lopettaa politiikan, mutta en varmasti voisi alkaa puhumaan sellaista vastaan, minkä tiedän oikeaksi.

Takkini kyllä kääntyy muutoin aika helposti: mielipiteenvaihdolla ja uudella tiedolla. Tätä blogia taaksepäin silmäilemällä huomaa, että monet ajatukseni ovat parissakin vuodessa jalostuneet aika lailla.

Onko takatukka in?

Kyllä. Olen trend-setter.

Mitkä koit tästä kommenttiketjusta kaikkein vaikeimmiksi kysymyksiksi? Valitse kolme.

Kysymys huono-osaisuuden kasaantumista vuokra-asuntokantaan on pirullisen vaikea. Yhtä lailla vaikeaa oli torjua syrjäytymistä.

Ylipäätänsä noita kysymyksiä yhdisti se, että pitäisi tarjota ratkaisuja sellaisiin kysymyksiin, joihin minulla ei niitä ole. Ei se tarkoita, ettenkö niistä asioista mitään tietäisi tai ettenkö olisi muiden ehdotuksia kuunnellut. En vain usko muiden ehdotuksiin enkä pidä vastuullisena tarjota kuuta taivaalta tällaisiin kysymyksiin.

Rajoitathan noihin pitkin ja lukuisiin jotka tulevat samasta lähteestä vastaamista vaikkapa niin että vastaat kunkin yhteen kysymykseen?

En.

Bännäätkö Juhhan?

En.

Jos sinut valittaisiin seuraavaksi puheenjohtajaksi Perussuomalaiset rp:n, mitä uudistuksia tekisit puolueen kehittämiseksi ensimmäiseksi?

En ole ehkä puheenjohtajatyyppiä, eikä puolueen kehittäminen ehkä muutoinkaan kuulu niinkään puheenjohtajalle, vaan enemmänkin puoluesihteerille. Rakentaisin kuitenkin puolueeseen demokraattisempia, reaaliaikaisia vaikutusmalleja. Ylipäätänsä haluaisin puolueeseen kuulumisen olevan merkityksellisempää. Uskon, että jos Perussuomalaiset onnistuisi tässä ensimmäisenä, muut puolueet olisivat pakotettuja seuraamaan perässä, ja samalla muuttuisi koko suomalainen demokratia.

Minkä supervoiman haluaisit?

Lentäminen kiinnostaa eniten.

Mikä tämä on?

Perheessä noita kutsuttiin räkämunkeiksi. Etova nimitys varmaan varmisti, että lapset eivät liho liikaa.

Kissa vai koira?

Wuf.

Ai kysymyksiä haluttiin?

Kyllä.

Kiinnostaako perussuomalaisten puoluesihteerin tehtävä?

Tiedän, että nuorten piireissä tästä on puhuttu. Ihmiset eivät vain ehkä oikein tiedosta, mitä pyytävät. Minulla on yritys ja 9 työntekijää.

Puoluesihteerin tehtävä olisi minun kaltaiselleni hallinnon kehittäjälle varmasti mitä toimivin paikka, mutta ei sellaiseen tässä elämäntilanteessa ole oikein edellytyksiä pyrkiä. Pitäisi pyrkiä tosissaan.

Paras kasarielokuva?

Jos kasarielokuva tarkoittaa elokuvaa, jota katsotaan samalla nauttien 80-prosenttista alkoholijuomaa – ”kasaria” – niin varmaankin The Hangover olisi toimivin.

Jos auto törmäisi sinuun, niin kuinka tyylillä lentäisit katukivetykseen?

Persoonallisella tyylillä. Loppuun asti. Ongelma olisi lähinnä saada puhelimessani oleva kissapiano valmiiksi, jotta sitä voisi soitella ilmalennon aikana.

Laskiaispulla hillolla vai mantelimassalla?

Olen tässä suhteessa outo lintu. Syön yleensä molemmat.

Miten tekisit Helsingistä kurjemman paikan asua?

Jos tällainen toimeksianto tulisi, niin pyrkisin vaikuttamaan siihen kaavoittamalla niin rumia rakennuksia kuin mahdollista – minimoiden kaikki virkistysalueet. Tärkeintä olisi, että ihmisellä ei ole henkisesti tilaa hengittää. Huono ympäristö ahdistaa, ja ahdistunut ihminen laskee elämänlaatua kaikilta muilta ihmisiltä ympärillään.

Mitä dödöä käytät?

Panostan enemmän hajuvesiin. Dödö on pohjatuote, jonka on tarkoitus estää hikoilu. Enemmänkin antiperspiranttien suuntaan menen.

Mistä triggeröidyt?

Vältän loppuun asti. Jos triggeröityy pienestä, niin mitä sitten tekee kun on oikeasti paha paikka? Triggeröityy vielä enemmän?

Rahat vai kolmipyörä?

Kolmipyörä. Minulle on tärkeintä tehdä merkityksellisiä asioita, tärkeiden ihmisten kanssa.

Miksi Windows Phone on perseestä?

Itse platta oli ihan ok. Ekosysteemi ei vain toimi: ei ole sovelluksia.

Ootko tyhem?

Välillä tuntuu siltä.

Olisko Saksa voinut voittaa erilaisella strategialla toisen maailmansodan?

Eiköhän. Tärkeintä olisi ollut välttää joutumasta nokakkain niin monen vihulaisen kanssa samanaikaisesti. Jos nyt Venäjän-retki on aina huono ajatus, naulattiin loppunuotit käyntiin vuoden 1941 jouluna, kun Saksa julisti sodan Yhdysvalloille.

Entä ensimmäisen?

Kyllä tällaisissa kulutussodissa menee aina vaikeaksi tapella Yhdysvaltoja vastaan. Ehkä oli järkevää lopettaa vähän aikaisemmin kuin toisella yrittämällä.

Miksi teit sen?

Koska saatoin.

Punaisen mekanisoidun pataljoonan vahvuus?

No en kyllä nyt… Pitäisi, mutta en. Tarkastan sitten prujusta varmasti.

HJK vai HIFK?

HJK. Värit ovat tärkein valintaperuste.

Top 5 numerot?

8,2,5,7,3

7.62×39 vai 5.56×45?

Molemmat. Ensimmäistä ei saisi tyystin hylätä.

Tarvitseeko Suomi nyt Lahtista ja konekivääriä?

Päivä päivältä enemmän ja varmaan piakkoin ihan tosissaan. Siltikin uskon, että vain ajatustasolla.

Mielipiteesi Suomen ydinaseohjelmasta?

Noin yleisesti minua ärsyttää, että politiikkaa perustellaan sillä ”mitä muut meistä ajattelevat”. Useimmiten vastaus on, että eivät mitään. Tämä kysymys varmaan tekee poikkeuksen. Kyllä se tässä asiassa painaisi.

Mielipiteesi nuijasodan lopputuloksesta?

Tärkeintä varmasti olisi, että ei kapinoitaisi turhaan. En osaa vetää yhtäläisyysmerkkejä siihen, jouduttiko nuijasota valtiopäivä- ja tuomioistuinlaitoksen syntyä tai paransiko se talonpoikien asemaa. Täytyisi paneutua asiaan. Jos yhtäläisyysmerkkejä voidaan vetää, lopputulos oli ehkä paras saavutettavissa oleva.

Missä vanhassa kesäolympialaislajissa pystyi voittamaan menemällä taaksepäin?

Köydenvedossa.

Miksi elektroni ei mene kiinni protoniin, vaikka eri varauksen omaavien hiukkasten pitäisi vetää toisiaan puoleensa? Mistä elektroni saa energian vipeltää atomiytimen ympärillä ikuisuuden? Mistä elektroni ja protoni ovat saaneet varauksensa?

Jos tällä kysymyksellä on tarkoitus osoittaa heikot perustietoni fysiikasta, siinä onnistuttiin mainiosti.

Suihku vai amme?

Suihku päivittäiseen käyttöön, amme hupikäyttöön.

Jos et saisi asua Helsingissä, missä asuisit Suomessa?

Niin, eihän tämä mikään Pohjois-Korea ole siinä mielessä, että vaan etuoikeutetut saavat asua pääkaupungissa. Kyllä minä saatan täältä jossain elämäntilanteessa pois muuttaakin. Lempikaupunkejani ovat Tampere, Turku ja Oulu (eivät missään järjestyksessä). Ne ovat sopivan suuria, mutta eivät kuitenkaan massiivisia.

Jos et saisi asua Suomessa, missä asuisit ulkomailla TOP 5 maat ja kaupungit?

Minulla on paljon ystäviä Itävallassa. Kansanluonne ja järjestelmä ovat siellä hyvin Suomen kaltaisia, joten se olisi ykkönen. Muualle niin hyviä kontakteja ei ole, joten muut valikoituvat ilmaston ja yhteiskuntarakenteen pohjalta seuraavasti:

2. Saksa
3. Yhdysvallat
4. Sveitsi
5. Kanada

Samoin perustein minä näitä valitsen kuin Irakin ja Somaliankin tulokkaat. Kaupunkeja en nyt valitettavasti osaa nimetä.

19.03.2017 0