CS telkkarissa!

Minulla on pitkä tausta eSport-piireissä, siis elektronisen urheilun parissa. Melkoisten ennakkoluulojen läpi on puskettu, mutta huomenna tapahtuu jotain Suomessa mullistavaa: kakkosesta tulee CS!

CS (Counter-Strike) on muuten suomen kieliopin ainoa sanalyhenne, joka ei taivu. Ainakin minun mielestäni. Tausta on siinä, että joskus vuosikymmen takaperin nuoremmat jannut kommunikoivat tyypillisesti seuraavanlaisin lausein:

Mennään pelaa CS
Oon hyvä ampuu CS
Mulla on klaani CS

Minulla jäi tämä vaihde päälle, joten mielestäni huomenna telkkarista tulee CS. Nimenomaisesti.

Mutta miten tähän päästiin ja oliko minulla siinä mitään roolia?

Peliklaanissa

Sain ensimmäisen kiinteän nettiyhteyteni joskus vuonna 2002. Jo ennen tuon yhteyden avautumista eräs yläastekaverini oli saanut ylipuhuttua minut perustamaan peliklaanin Day of Defeat -nimisessä, toiseen maailmansotaan perustuvassa räiskintäpelissä. Nykyään klaaneja kutsutaan muodollisemmin joukkueiksi tai tiimeiksi, mutta vanhan nimen etymologia tulee kauempaa, ensimmäisen Quake-pelin ajalta.

Juuri mitään en pelistä tiennyt, mutta tuo elämäntapahtuma määritti yli kymmeneksi vuodeksi elämäni painopistettä todella paljon. Olin hyvin paljon tekemisissä peliyhteisöjen kanssa, enkä niistä vieläkään ole päässyt irti.

Matkalle mahtui yksi TV-esiintyminenkin, josta äitini häpesi lähinnä sitä, että koira veti niin julmetusti.

Järjestöjyränä

Yllättävän pian sain huomata, että olin parempi pikemminkin järjestelmään asioita ja johtamaan klaania kun varsinaisesti pelaamaan. Joidenkin vuosien jälkeen siirryin pitkälti toimimaan perustamassani The Group ry -yhdistyksessä, joka järjesti peliturnauksia ja tietokonetapahtumia.

Haimme yhdistykselle rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä, tarkoituksenamme kehittää suomalaista peliyhteisöä ja myöhemmin perustaa kilpapelaamiselle oma liitto. Tämän touhun kautta minusta tuli yksi niistä harvoista ihmisistä Suomessa, joka on saanut palkkaa kilpapelaamisen kanssa toimimisesta.

Onkin hassua, että niinkin pienistä lähtökohdista saimme kasaan vuodesta toiseen paljon mittavamman valtionavustuksen, mitä PS-Nuoret saa tänäkään päivänä.

Mutkien jälkeen siihen päästiin: olin puheenjohtajana liiton perustamiskokouksessa ja parin vuoden päästä minusta tuli itse Grande Hefe: Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja.

Siltä ajalta annoin montakin videohaastattelua, joista tässä yksi:

Se myllytys kuitenkin loppui kuin seinään. Aloitin liiton puheenjohtajana vahvalla otteella ja kummastelin edellisvuosien heikkoja tuloksia. Hyvin nopeasti vakuutuin, että kriittinen lenkki oli heikko toiminnanjohtaja, joka ei sopinut työhönsä. Tästä syntyi arvovaltataisto, joka johti lopulta minun potkuihini ja seuraajani toiminnanjohtajalle maksamaan erorahaan, joka oli niin muhkea, että sillä olisi voinut ostaa uutena pienen auton. Peliskenen sivustot Gaming.fi ja Sett-fi ovat pullollaan kirjoituksia noista ajoista.

Koen edelleen pientä haikeutta siitä, miten aikani noissa hommissa päättyivät. Pääsin katsomaan touhua paraatipaikalta ja myös lopettamaan sen sinne. Kaduta ei vieläkään, sillä tapani lähteä oli minulle varsin tyypillinen: itsepintainen toiminta sen eteen, minkä itse uskon olevan oikein.

Jotain hyvääkin siinä oli. Kaiken myrskyn jäljiltä liitossa on nyt puikoissa osaavaa porukkaa. Se on hyvä. Kannatti.

Nyt kakkoselle!

Noihin vuosiin eSportin parissa mahtui hirmuinen määrä työtä – minä olen tehnyt ja niin on tehnyt todella moni muukin. Kanssani ja ilman minua, samassa porukassa ja vastapuolella. Missiona meillä kaikilla on ollut muuttaa kilpapelaamisen ja peliharrastuksen asemaa Suomessa sellaiseksi, että se jonakin päivänä olisi salonkikelpoisempaa.

Tietysti siksi, että uskomme asiaamme itse. Olemme sitä mieltä, että kilpapelaaminen on kehittävä ja järkevä harrastus, joka voi tuoda ihmisille iloa maailmaan.

Minulla on ollut osani ja on vaikea arvioida, mikä sen osan vaikutus tänä päivänä on. Tietyllä tavalla minulla on osani edelleen: haluan yhä edesauttaa tätäkin asiaa, tällä kertaa vain politiikan kautta.

Niin. Counter-Strike: Global Offensiven finaali pyörähtää Ylen kakkoselta lauantaina 2.8.2014 klo 22:05. Minä aion olla TV:n ääressä popcorn-kulhon ja oluen kanssa.

Se tulee olemaan hieno hetki. Ja sitä on odotettu.

01.08.2014 0 ,