Jarmo Keto hajalla

Delhin vatsa ja paluu Delhiin

Matkamme jatkui lennolla Kochista kohti Delhiä. Vähemmän epähygieenisen Etelä-Intian jälkeen saamme pohjoisosassa taas varoa syömisiämme huomattavasti tarkemmin. Miten turistiripulin – siis Delhin vatsan – voi yrittää välttää?

Kun lentokoneemme nousi Kochin kentältä ja suuntasi nokkansa kohti Delhiä, tunsin ensimmäistä kertaa konkreettisesti kotimatkan olevan käsillä. Olen nauttinut Etelä-Intiasta hyvin paljon, josko tulen sitä hieman kaipaamaankin. Tulevat päivät sen sijaan vietämme ruuhkaisassa Delhissä, jota en alkuunkaan siedä,

Tämä matka on ollut viimekertaista huomattavasti miellyttävämpi. Intia on turistille turkasen vaikea maa, mutta sillä on myös paljon annettavaa. Se ei aukea kerralla, ja pelkästään terveenä pysyminen on hyvin hankalaa.

Viime reissulla matkan iloa latistivat vatsaväänteet, jotka heittivät ensin vuorokaudeksi silkkaan vuodelepoon, ja senkin jälkeen jatkuivat vielä toista kuukautta matkan päättymisen jälkeenkin. Tällä kertaa vatsamme ovat – ihme kyllä – pysyneet ainakin toistaiseksi kasassa.

Miten Delhin vatsan välttää?

Totuus on se, että turisti saa Intiassa vatsataudin kannettavakseen matkallaan ennemmin tai myöhemmin. Tämä matkamme on varsin lyhyt, joten olemme yrittäneet varotoimilla pitää sitä loitolla. Länsimaalaisen vatsa ei ole tottunut massiiviseen bakteeritykitykseen – joskin kyllä moni intialainenkin ruoasta lähteviin sairauksiin heittää henkensä vuosittain.

Toiset lähestyvät väistämätöntä turistitautia toisella tavalla: tiedän muutamia travellaajia, jotka hankkivat sen tarkoituksella katukeittiöistä heti matkan ensipäivinä, jotta loppumatkan voi sitten reissata taas terveenä.

Noh, me etenimme näillä ohjeilla:

  • Mieti ensin, mikä vatsataudin aiheuttaa. Tauti tulee bakteereista, ei liasta. Bakteerit puolestaan lisääntyvät tietynlaisessa ruoassa tietynlaisissa olosuhteissa. Asiaa pitääkin lähteä pohtimaan siltä pohjalta, missä bakteerit viihtyvät.
  • Ruoka kuin ruoka on turvallista, jos se on tuoretta. Tältä pohjalta kannattaa miettiä, mikä missäkin voisi tuoretta olla. Kalaa voi syödä rannikolla, Delhissä jättäisin sen väliin.
  • Tuoreuteen vaikuttaa myös ruoan menekki. Kasviksia ja paikallisia maitotuotteita menee paljon, joten vaihtuvuuskin on ketterää. Lihaa syö harva.
  • Jos lihaan kuitenkin päätyy, sen kypsentämisestä kannattaa olla tarkka. Curry masalat ovat petollisia, sillä ne peittävät pilaantuneenkin lihan maun alleen.
  • Sama maalaisjärki jatkuu kaikkeen, mitä suuhun laittaa: maassa on jatkuvasti sähkökatkoja, pitkiäkin. Jäätelö ei ole juuri koskaan hyvä idea.
  • Vesi on ongelma. Kaikkea, mikä ei ole varmasti keitettyä tai lähtöisin pullosta, pitää välttää. Vaikeimpia tässä suhteessa ovat lasit ja ruokailuvälineet: niiden pesumenetelmistä kun ei koskaan voi tietää.
  • Normaalia käsihygieniaa kannattaa korostaa entisestään: kynnet lyhyenä ja käsipesua aina ennen ruokailua.

Mutta ei se silti auta.

Jossain vaiheessa se ravintolassa saamasi juomalasi on pesty Gangesin vedellä, ja tauti napsahtaa kohdalle. Se pitää vain hyväksyä.

 

06.12.2014 0