Falunin mietiskelijät

Joka toisen viikon keskiviikko siirryn klo 16:00 kaupungintalolle osallistumaan Perussuomalaisten valtuustoryhmän kokoukseen. Niin tälläkin kertaa. Keskustelua käytiin lähinnä ryhmän tavoitteista budjettineuvotteluihin – eli varsin painavaa asiaa. Enpä vain osannut odottaa, että tulen taas aivan yllättäen heitetyksi estradille ilman mitään valmistautumista. Taitaa olla jokakeskiviikkoinen juttu.

Kaupungintalolla käy välillä vierailijadelegaatioita, joihin ryhmät lähettävät omat edustajansa kuulemaan näiden asiaa. Tällä kertaa vierailulle tuli Suomen Falun Dafa-yhdistys. – Tai tutummin Falun Gong. Budjettineuvotteluihin uppoutunut ryhmä pyysi, josko minä ottaisin delegaation vastaan.

Asiassa nyt ei sinällään olisi mitään kummallista, näitä vierailijoita tulee ja menee – ja yleensä on melko sama kuka siellä rivissä pönöttää sanomassa pari kohteliasta sanaa. MUTTA KUN Falun Gong ja tapaus Belle Selene Xia ovat olleet viime viikkoina julkisuudessa enemmän kuin tarpeeksi. Lyhykäisyydessään kyse on siitä, että eräs puolueen varavaltuutetuista kävi tiukkasanaista kirjeenvaihtoa tämän Falun Gong-liikkeen sympatisoijien kanssa ja edelleen vuosi nämä keskustelut Kiinan Kansantasavallan suurlähetystölle. Kirjoituksissaan Xia mm. vaati kuolemantuomiota näille toisinajattelijoille.

Ja nyt nämä samat henkilöt, joiden kanssa Belle kirjeenvaihtonsa kävi, tulivat vierailulle.

Falun Gong ei nimestään huolimatta liity mitenkään Falunin kaupunkiin, vaan kyseessä on joukko kiinalaisia hengellisyyden harjoittajia, joita hallitus armotta vainoaa. Täysin arkisiin hupeihin kuuluu mm. sisäelinten ryöstämistä, pahoinpitelyitä ja yli 200 000 ihmisen sulkemista vankileireille. Bellen kommentit näistä toisinajattelijoista aiheuttivat myrkyn – ja syystä.

Eli tämä juttu on nyt enemmän kuin kuuma peruna – ja asiaa selittelemään pääsin minä. Uskon, että ryhmä ei kaikessa kiireessä oikeasti hahmottanut, mikä porukka paikalle on tulossa tai että kuinka kova paine tässä tapaamisessa kohdistuu nimenomaan meidän ryhmäämme. Muutoin minua ei varmaan olisi kentälle lähetetty.

Mutta siellä oltiin ja taas pääsi soveltamaan. Jos tällaisessa yllättävässä tilanteessa joutuu pitämään puheen tai kommentoimaan jotakin asiaa, on tärkeää pitää mielessä yksi asia: tiedä, mitä on tiedotettu julkisuuteen ja toista tai sivua vain niitä asioita. Tee selvä ero sille, mitä on keskusteltu seinien sisällä ja minkä kanssa on tultu ulos. Tällöin pärjäät hyvin.

Vastaanottopuheeni meni suunnilleen seuraavasti:

Kiitos vierailustanne ja viestistänne ryhmälle. Välitän sen varmasti perille. Koen, että tämän puolueen edustajana minulla on velvollisuus lausua tästä asiasta sana tai kaksi.

Jos jo valmiiksi xenofobiseksi leimattu puolue kohdistaa erottamistoimia maahanmuuttajataustaiseen jäseneen, ei tarvitse olla kummoinen poliitikko arvatakseen, että niitä ei tehdä kevyin perustein. Niin ei tehty myöskään nyt.

Kuten tiedätte, piirihallituksemme erotti Belle Selene Xian valtuustoryhmästä yksimielisellä päätöksellä. Hänen ajatuksensa – tai tekonsa – eivät kuulu siihen maailmankatsomukseen, jota me edustamme. Tai mikään muukaan puolue täällä edustaa.

Hänen ansiokseen täytyy kuitenkin laskea se, että viimeisen kuukauden aikana olemme tutustuneet asiaanne varmasti paremmin kuin muutoin olisimme koskaan tehneet. Toivon tietysti, ettei hän teoillaan asettanut ketään vaaraan.

Kiitos vielä kerran käynnistänne.

Perussuomalaisten aatteeseen kuuluu keskeisesti se, että emme puutu muiden maihin sisäisiin asioihin ja vastaavasti emme tahdo muiden meidän asioihimme puuttuvan. Mutta ei se niin mustavalkoista ole. Kaikkea ei tarvitse hyväksyä ja johonkin täytyy vetää raja.

Mutta mihin se raja vedetään?

Kyllä minusta meidän täytyy tolkullisissa määrin länsimaisena demokratiana pitää pinnalla omaa käsitystämme ihmisarvosta, eikä vain nöyristellä kauppasuhteiden ja reaalipolitiikan kehyksissä. En yleensä pidä näitä teemoja kovin vahvasti pinnalla, sillä politiikkani lähtee Suomen ja suomalaisten etujen ajamisesta. Tulipa kuitenkin lisättyä tällä kirjoituksella uusi tagi ”Maailmanparannus”.