Tappion karvas kalkki

Häviäminen

Metsään meni. Puheenjohtajuus ei lopulta ollut edes lähellä. Minkälaista on hävitä sisäinen kilpailu, miten haavoja nuollaan ja miten tästä katsotaan eteenpäin?

Lähdin tähän puheenjohtajakilpaan suurin odotuksin. Tiesin omat vahvuuteni ja heikkouteni, joten yritin pelata homman toimimaan niillä. Jaoin kaikille kokousvieraille itsestäni esitteet, jotta en joutuisi käyttämään kallisarvoisia puheminuutteja itseni esittelyyn, vaan voisin puhua koko järjestöstä. Heikon tunnettuuteni yritin kampata rekrytoimalla muutaman maakuntien mielipidejohtajan pitämään hyvät kannatuspuheenvuorot.

Kun kannatuspuheenvuorot jäivät pitämättä tiesin, että tämä oli tässä.  Puheet ja paneelikeskustelu menivät rutiiniesiintymisenä. Ääntenlaskussa jännitin vielä hetken, että josko sittenkin, mutta ei.

Kaikki ne, joiden tiesin kannattavan minua, kannattivat minua. Liikkuvista äänestäjistä ei kukaan.

Äksyily kuuluu asiaan

Sisäisiin vaaleihin kuuluu aina paljon tunteita ja pystyn hyvin ymmärtämään, että ne monesti hajottavat ja voivat hajottaa yhdistyksiä sisältä päin. Tunteita kuului meidänkin joukkoomme.

Iltamme yhdessä oman kannattajaporukan kanssa oli hyvin hyvin katkera ja kiukkuinen. Siihen kuului kiukuttelua ja äksyilyä, tappion parhain päin selittelyä. Nähtiin erilaisia syitä, miksi hävittiin. Syytettiin toiminnanjohtajaa oman aseman hyödyntämisestä vaalissa. Syytettiin vaalijärjestelyjä, syytettiin kokousjärjestelyjä. Äksyiltiin uudesta linjasta, johon kuuluu erilaisten ihmisten nostamista erilaisuuden toteemeiksi juuri sillä tavalla, josta muita haukumme.

Mutta sitten rauhoituttiin.

Jonkin verran saa ja pitääkin äksyillä. Se kuuluu asiaan, kuten kuuluu myös kilpailun jännittäminen. Tappion karvaan kalkin nieleminen on juuri sitä itseään.

Eteenpäin jatkaminen kuulu asiaan

Olen yhä ja edelleen hirmuisen kiitollinen kaikille teille, jotka varta vasten tulitte mukaan minua kannattamaan. Minua imartelee, että pettymys oli myös teille niin aito ja vahva. Se tarkoittaa, että asia oli myös teille tärkeä, ja uskonne minuun aitoa.

Kiitos teille jokaiselle erikseen.

Puheenjohtajavaalit ovat kuitenkin omiaan repimään järjestöä kahtia, emmekä me sitä tahdo. Kiukuttelut on nyt kiukuteltu ja vallitsevan tuloksen kanssa eletään. Kaikesta huolimatta meille tuli järjestöön hallitus, joka on kokoonpanoltaan jopa viime vuotta parempi. Ei yhtään heikkoa lenkkiä, pelkkiä tositekijöitä.

Nyt tuetaan valittua kokoonpanoa, eikä tästä vaalista tarvitse enää puhua.

Vähän me vielä kuitenkin kuittailemme. Järjestämme piirillä heti ensi viikolla yhteisen saunaillan koko järjestölle, kun se jäi tästä kokouksesta uupumaan.

Ei tässä enää muuta, mutta se sauna!

Se on vakava asia.

02.11.2014 0