Ville Oksanen

In memoriam: Ville Oksanen

Harva puolueen ulkopuolinen tekijä oli tietoyhteiskuntaohjelman teossa niin arvokas liittolainen kuin Effi ry:n Ville Oksanen. Muutoinkin vaihdoimme ajatuksia ja muodostimme kantoja asiaan jos toiseenkin, kun kyse oli tietoyhteiskunnasta ja sen tulevaisuudesta. Kaunis sunnuntaipäivä valkeni tänään kurjissa merkeissä: Ville Oksanen on menehtynyt.

Digitalisaatio ja kaiken käytössämme olevan tiedon räjähtävä kasvu on monella tapaa hieno asia. Se tehostaa työtämme, helpottaa elämäämme ja vapauttaa aikaa tuottavien asioiden tekemiseen.

Pitkälle kulkeneella kehityksellä on myös varjopuolensa: teknologia mahdollistaa myös kansalaisten valvonnan, jota asiaan perehtymätön päätöksentekijä ei osaa kontrolloida.

Sitä varten on Effi ry. Yhdistys, joka pyrkii edistämään kansalaisten oikeutta sähköiseen yksityisyyteen ja sananvapauteen. Myös minä olen tämän yhdistyksen jäsen, ja sen kasvot ovat olleet perustajajäsen Ville Oksanen.

Tutustuin Ville Oksaseen edustaessamme järjestöämme Pekka Haaviston isännöimissä tekijänoikeus-aivoriihissä. Paikalla oli myös muiden poliittisten nuorisojärjestöjen edustajia, mutta minä esiinnyin selvästi kaikkein kärkkäimpänä tekijänoikeusasioiden ja Teosto-mafian suhteen.

Uskonpa, että tämä esiintyminen linkitti meidät yhteen, ja sen jälkeen olemmekin pitäneet yhteyttä tiiviisti.

Kansalaisaloite, joka oli liian hyvin valmisteltu

Hetken aikaa Villen hengentuote päätyi koko kansakunnan keskusteluun, kun Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite saatiin eduskunnan käsittelyyn.

Ville ehti nähdä oman, hänelle rakkaan kansalaisaloitteen kaatumisen.

Kansalaisaloitetta haukuttiin liian yksityiskohtaiseksi ja monimutkaiseksi. Sen kuulemistilaisuuksia salattiin, tekijänoikeusjärjestöjen ääntä painotettiin ja kaikin puolin osoitettiin, että establismentti ei anna asiassa periksi.

Ville taisteli kuitenkin läpi käsittelyn. Vaati asiakirjoja, valitti menettelyistä ja pommitti kansanedustajia.

Jotain hänen uskostaan omaan asiaansa kertoo se, että vielä viimeisenä iltana ennen eduskunnan äänestystä Ville jaksoi takoa minuun toivoa, että saamme Perussuomalaisten kansanedustajat äänestämään aloitteen puolesta. Minä edelleen yritin välittää tuota tsemppiä eduskuntaryhmään Maria Lohelan kautta sekä vierailemalla siellä itse.

Toivottavasti ei turhaan

Ville kävi vielä viimeisinä päivinäänkin yhdessä muun Effi ry:n hallituksen kanssa taistoa tietosuojavaltuutettua vastaan asiassa, joka on kansalaisen oikeuksien kannalta perin tärkeä, mutta asiantuntemattomalle vaikea puolustaa: Suomen laki nimittäin sallii kansalaiselta tarkastaa tietojensa oikeaoppisen säilytyksen poliisin rekistereistä, mutta tämä pyyntö täytyy osoittaa poliisille itselleen.

Periaate on tietenkin täysin järjetön: eihän tarkastuspyyntöä voi osoittaa sille taholle, jota epäilee väärinkäytöksistä. Silloinhan tällä on mahdollisuus korjata väärinkäytöksensä ennen tarkastusta.

Tämänkaltaisia asioita Ville nosti esiin. Jatkuvasti ja elämäntyönään. Siksipä tässä maassa on monia, jotka toivoivat Villen poistuvan tältä palvelimelta ennenaikaisesti.

Toivottavasti Villen työ jatkuu edelleen hänen perintönsä kautta. Toivottaisin erittäin tervetulleeksi vaikkapa Villen nimeä kantavan säätiön, joka tiedottaisi kansalaisten sähköisistä oikeuksista, puolustaisi näitä tarvittaessa oikeudessa ja tukisi Effi ry:tä heidän tärkeässä työssään.

Esitän surunvalitteluni Ville Oksasen omaisille sekä kaikille heille, joilla on ollut kunnia tehdä työtä hänen kanssaan.

23.11.2014 0