Persut panivat Hännikäis-seminaarin järjestäjän tasa-arvoasiain neuvottelukuntaan

Tällä hetkellä näyttää siltä, että saamme järjestettyä syntymäpäivänäni 12.11. kohutun feminismi-seminaarimme. Samaan aikaan toisaalla: valtioneuvosto asetti viime torstaina allekirjoittaneen istumaan valtion tasa-arvoasian neuvottelukunnassa. Onko tämä uhka vai mahdollisuus?

Feminismi-seminaarimme on ollut kovassa vastatuulessa. Feministi-puolen vetäytymisen jälkeen korvaajien puhuvien löytäminen on ollut kovin haastavaa. Järjestäjäporukka on kyllä paiskonut kovasti töitä asian eteen, kun itse olen lähennä keskittynyt keikkumaan lehtien palstoilla pahennusta herättämässä.

Mutta mutta. Nyt näyttää siltä, että seminaari saadaan kasaan. Se saattaa hieman taantua räväkästä feminismi-seminaarista pelkäksi tasa-arvoseminaariksi, jolloin emme keskustele ismistä, vaan asiasta. Katsotaan, mikä lopputulema on, mutta 12.11.2015 meillä on varmasti Ostrobotnialla jotain.

Sama teema jatkuu myös poliittisen vaikuttamistyön puolella. En ole oikein varma, miksi puolueemme päätti asettaa minut istumaan valtion tasa-arvoasian neuvottelukunnassa, TANEssa, kansanedustajaköörin keskelle. Sosiaali- ja terveysministeriössä toimivan neuvottelukunnan rooli on neuvoa-antava – käytännössä tehtailla (tai varmaankin tehtailuttaa virkamiehillä) erilaisia aloitteita ja kannanottoja tasa-arvoasioihin liittyen.

Oli syy valintaani mikä hyvänsä, kiitän luottamuksesta ja yritän toimia parhaani mukaan.

Tiedossa on ”yhteistyötä queer-tutkijoiden kanssa” (ei luoja) ja keskusteluja SETAn pysyvän ”asiantuntijan” (äääh…) kanssa. Minun työni on varmasti yrittää huolehtia, että aivan poskettomimmat älyttömyydet eivät menisi läpi. Neuvottelukunta heijastelee eduskunnan voimasuhteita, joten aivan hulluja asioita ei varmaan neljään vuoteen ole tulossa, mutta skarppina nyt kuitenkin.

Jarruttelun lisäksi pitäisi tehdä jotain hyvääkin: muistaa vaikkapa niitä isukkeja, jotka esimerkiksi huoltajuuskiistoissa yhä naisvaltaisemmaksi muuttuvalla oikeusalalla jäävät kovasti huoltajuuskiistoissa naisvallan jalkoihin. Vielä muutama vuosi sitten jopa 80 % tapauksista päättyi äidin voitoksi.

Saattaa olla osittain TANEn ansiota, että tuostakin asiasta ylipäätään keskustellaan.