Jarmo Keto mukiloituna

Kiitos teille, takki on nyt tyhjä

Ihan ensimmäiseksi täytyy todeta se tärkein: olen kiitollinen jok’ikisestä äänestä. Toistan usein tätä samaa: vaalijärjestelmässämme jokainen voi antaa äänestään vain 100 %, ja se täytyy antaa parhaalle ehdokkaalle. Siispä teitä, joiden mielestä minä olin kaikista paras ehdokas, oli 444 ihmistä. Sehän on miltei kahdeksan täyttä bussilastillista!

Aika monta kiitettävää. Aika paljon kiitollisuutta.

Ja yhtä lailla tuota samaa kiitollisuutta riittää vaalitiimilleni. Ja edelleen anteeksi, että olin vaalivalvojaisissani niin poissaoleva. En oikein saanut ennakkoäänten jälkeen ajatuksiani kasaan.

Sillä vaikka näistä 436 äänestä on jokainen itsessään uskomattoman arvokas, onhan se silti paljon vähemmän kuin kukaan meistä odotti. Olin listani toisiksi huonoin.

Toki olen hurjan kiitollinen puolueeni menestyksestä sekä iloinen kollegoideni puolesta. Simon Elon noususta suorastaan ekstaattinen. En silti pääse siitä mihinkään, että ajatus on pyörinyt viime aikoina lähinnä oman tuloksen ympärillä.

Miten se nyt noin?

Olin itse asettanut näihin vaaleihin tavoitteeksi tuloksen, joka tavalla tai toisella osoittaa, että ajamalleni politiikalle on tilausta. Käytännössä se varmastikin olisi tarkoittanut sijoittumista johonkin oman listan puoliväliin niin, että äänimäärä suhteessa kuntavaaleihin (5 x suurempi lista) olisi kasvanut jonkin verran. Ehkäpä olisin puhunut silloin jostain 800 – 1000 äänestä. Siitä jäätiin puoleen.

Toki olen jo muutaman päivän ehtinyt miettiä, mikä tässä sitten meni vikaan.

Sehän siinä onkin: takki on tyhjä. En olisi osannut tehdä mitään eri tavalla. Totta kai aina olisi voinut tehdä enemmän ja tarkemmin, mutta käytettävissä oleviin tunteihin ja resursseihin nähden tein mielestäni kampanjan, joka meni kampanjana ihan nappiin. Se ei vaan riittänyt.

Asia onneksi opetetaan jo ala-asteella liikuntatunnilla: vaikka teet parhaasi, se ei riitä. Tee sopimus sen kanssa.

Onko puolue oikea?

Ehdokkaalla on aina jonkinlainen profiili, jolla hän kerää äänensä: ollaan lähihoitaja, omaishoitaja, äärikonservatiivi tai jotakin muuta. Minulla ei oikein tuollaista profiilia ole, enkä ole tietoisesti halunnutkaan asettua yhden asian mieheksi, vaikkapa pelkästään yrittäjäksi. Ajattelen, että moinen profiloituminen on minulle vähän väkinäistä, sillä olen jo ehtinyt kokeilla niin paljon niin erilaisia suuntia, että rakentamalla profiilia joko eSport-miehenä, yrittäjänä, reserviläisenä tai vaikka koiraihmisenä tulen väistämättä sulkemaan edelleen joitakin piirejä pois.

Pikemminkin olen halunnut kertoa siitä, minkälaisen Suomen minä rakentaisin. Siitä tässä blogissa on oikeastaan ollut kysymys.

Voi olla, että erityisesti tietoyhteiskunta-aiheelle on vaikeaa löytää kannattajia Perussuomalaisten perinteisestä äänestäjäkunnasta. Yhtä lailla yrittäjien toimintaedellytykset eivät välttämättä kaikkia perinteisiä kannattajiamme kiinnosta. Lisäksi olen vielä kevyesti liberaali melko konservatiivisessa puolueessa.

Mutta missä muuallakaan minä voisin tämän tehdä?

SDP ja VAS vetävät Suomen taloutta turpaan ja elävät jossain 70-lukulaisessa teollisuusmenneisyydessä. Näitä vaihtoehtoja ei yrittäjä voi edes ajatella.

KOK on muuten tolkukas, mutta arvoiltaan kylmä ja ulkokuoreltaan väkinäinen. Kävin pari viikkoa sitten puolueen skumppaillassa, missä meininki oli kaikkea muuta kuin rento: se on teennäinen ja pintakorea. Kokoomuksen arvomaailmasta kertoo paljon se, miten puolue käänsi selkänsä murhamieheksi ryhtyneelle toiminnanjohtaja Jukka Rompaiselle: juuri kukaan ei mukamas tuntenut miestä. Ei tuntenut? Työntekijää? Monivuotista aktiivia? Älkää viitsikö.

VIHR on yrittäjäasioissa tolkullinen ja ympäristöarvoiltaan älykäs. Se myös esittää paljon hyviä yhteiskuntaa uudistavia avauksia – joista vaikkapa perustulo on ajatuksena kelvollinen. Mutta se monikulttuurisuushumppa! Ei syvästi isänmaallinen, nuivasti maahanmuuttoon suhtautuva ja suomalaisuutta rakastava ihminen vain voi valita vihreitä. Puhumattakaan siitä, että hyvien asioiden mukana tulee feminismiä, sukupuolikiintiöitä ja synnyttäviä miehiä. Voi, kun vihreä liike olisikin pysynyt vain ympäristöliikkeenä.

KESK puolestaan symboloi kaikkea sitä, mikä politiikassa on pielessä: kabinettisopimuksia, poliittisia virkanimityksiä, pekkarointia ja yleistä takinkääntöä. Ei Keskustassa voi uusia tätä maata.

KD on KD.

RKP on RKP.

Pienpuoleet taas ovat niin kova savotta, että niiden parissa menisi koko elämä. Näiden puolueiden ongelma on aivan muu kuin se, että ne eivät saisi näkyvyyttä.

PS puolestaan änkyröi välillä typeristä arvokysymyksistä. Kannattaako avioliittolaista todella vääntää noin kovasti?

Noh. Lopulta minulle on kuitenkin yhtä avioliittolakia tärkeämpää, että niin homoilla kuin heteroillakin on töitä, toimeentulo, isänmaa ja vapaus. Näille pohjille puolueeni on paras kasvualusta: se tulee vanhan kabinettipolitiikan ulkopuolelta ja nostaa keskusteluun sellaisia teemoja, jotka on sieltä yleensä suljettu pois. Se ei aja työväen, vaan työtä tekevän väen asiaa. Kaveria ei jätetä pahassakaan paikassa, eikä kenenkään tarvitse esittää mitään muuta kuin mitä itse on.

Keitä te olette?

Aiemmasta voi päätellä, että toimintaympäristöni on minulle vaikea: esiinny nyt uudistusmielisenä poliitikkona puolueessa, joka mielletään takapajuiseksi. Juuri tässä minä näen sen raon, mihin tahdon asettua: puolueemme arvopohja on hyvä, sen vain pitää pystyä selkeämmin kertomaan, millainen se perussuomalainen Suomi sitten olisi.

Tällaisesta lähtökohdasta kannatusjoukon kerääminen on TODELLA hidas tie. Siksi toivoisinkin taikasauvaa, jolla tietäisin, ketä te 444 tyyppiä olette.

Onko siellä 444 ihmistä, jotka ovat oikeasti tutustuneet ajatuksiini, jakavat ne ja tahtovat rakentaa niitä vielä pitkään eteenpäin? Jos näin on, tulos on aivan loistava!

Vai onko siellä nyt joku satunnaisotanta, joka nyt sattui osumaan hassun hattupäisen ukon haaviin? Silloin tulos on surkea.

Tässä on varmasti se kysymys, jonka pohjalta ratkeaa, kannattaako hommaa jatkaa vai ei.

Edit 22.4.: Tarkastuslaskennan tulos varmistui. Lopullinen äänimääräni oli 444 ääntä. Muutettu kirjoitukseen oikea äänimäärä.

21.04.2015 0