Jarmo Keto Kochissa

Kochi ja kieltolaki

Kerala on osavaltio Intiassa. Kochi taas kaupunki Keralassa. Ihmiset täällä voivat melko hyvin, joskin juovat hulluna viinaa. Tai joivat, osavaltioon tuli kieltolaki. Lopussa pari sanaa homoistakin.

Matka Delhistä alkoi perin intialaisittain: etukäteen maksettu ja sovittu kenttäkuljetus ei tullut paikalle. Jouduimme ottamaan taksin myyjän markkinoilta, varsin tuntuvaan hintaan.

Myös lennossa oli kummallista sähellystä: lipussamme luki määränpäänä Kochi ja lennon numero täsmäsi, mutta infonumeroissa puhuttiin Mumbaihin lentävästä koneesta. Kyseessä olikin jonkinlainen hyppelylento, joka koukkasi matkalla Mumbain kautta. Koska kuulutuksia asiasta ei ollut – tai ne tulivat hindin kielellä, joutui matkalla oikeasti vähän miettimään, millä pysäkillä jää pois.

Ihana, ihana majatalo

Saavuimme Kochin turistialueelle vasta iltamyöhällä, pimeän aikaan. Tuttuun tapaan helppoheikit olivat heti kimpussa, mutta bongasin joukosta pari länsimaalaista, jotka olivat lähdössä pois kaupungista. Lampsin heidän luokseen kyselemään vinkkejä hotelleista ja hinnoista, ja niitä sainkin.

Ohjeistuksen perusteella löysimmekin todella herttaisen, kristityn perheen pitämän majatalon, jossa oli vain kaksi huonetta. Talosta löytyi tietokone, wifi ja tilat olivat puhtaahkoja. Aamupalakin oli mitä mainioin.

Erikoisinta talossa oli kuitenkin se, että toimintaa pyöritti lähinnä perheen vaimo. Siis nainen. Se on täällä perin harvinaista, ja palaan tuohon naisten asiaan vielä myöhemmin.

Kochin on..

Historiallinen Kochin [tai Kochi] on Keralan osavaltion toiseksi suurin kaupunki ja se on vesistöjensä vuoksi miellyttävä matkakohde. Erityisesti Fort Kochin turistialue on jo suhteellisen inhimillistä aluetta.

Muutoin Kochi onkin melko tavallinen intialainen kaupunki, mutta vähän siistimpänä, puhtaampana ja kauniimpana kuin muut. Myös kerjäläisten määrä on Delhiin verrattuna lähes mitätön; osavaltio kuuluu monella inhimillisen kehityksen mittareilla kehitysmaiden kärkeen, ja syntyvyyskin on alueella varsin matala.

Käytimme päivämme kiertelemässä kaupunkia pienillä lautoilla ja paikallisbusseilla. 20 km kaupungista pohjoiseen löytyy hiekkaranta, jolla voi hyvillä mielin jopa oikeasti uida. Samoin ympäri rannikkoa näkyvät kiinalaiset kalaverkot piristävät maisemaa.

Turistirysien ulkopuolella ja paikallisten suosimissa kulkuvälineissä saa aina muistutuksen siitä, kuinka oudolta todellisuudessa näyttääkään. Pienet ja vähän isommatkin pojat ovat aina yhtä innostuneita juttelemaan, kuulemaan kaikenlaista ja olemaan yhteisissä kuvissa.

Olemme erikoisia ja eksoottisia. Meille vähän nauretaankin ja joskus palvellaan huonommin. Minä olen aina ajatellut, että vieraalla maalla täytyy ymmärtää oma asemansa ja suhtautua siihen nöyrästi, joten asia on vain tosiasia, jonka kanssa eletään.

Tämä erikoisuus tuo myös ne mielenkiintoisimmat kohtaamiset: eräs nuorukainen ilahtui ikihyviksi, kun piirsin hänen reppuunsa Suomen lipun. Perään kehuin vielä 17-vuotiaan koululaisen movember-viiksiä.

What is movember?

Ihme juttu, että täällä ei tunneta movemberiä, vaikka katukuvasta päätellen 90 % miehistä viettää sitä!

Kieltolaki

Osavaltiota johtavat sosialistit ja kommunistit – jotka toki aatemaailmaltaan eivät ihan ”aitoja” kommunisteja ole. Osavaltiolle on silti ominaista suuri julkinen sektori ja aasialaisella tasolla vahva ”sosiaaliturva” – tai sen kaltainen.

Juuri tuon politiikan vuoksi Kerala onkin osavaltiona varsin pahasti velkaantunut ja huikeat 40 % sen verotuloista on tullut alkoholin myynnistä ja valmistuslisensseistä. Osavaltio on myös kulutustilastojen kärjessä, minkä seurauksena myös avioero- ja väkivaltarikosluvut ovat maan suurimmat.

Kun huomioidaan osavaltion riippuvuus alkoholin verotuloista, on todella rohkeaa, että osavaltio on tänä vuonna alkanut soveltaa kieltolakia ja lähivuosina viimeisetkin viinamyymälät suljetaan.

Onkin mielenkiintoista nähdä, mihin tämä yhdistelmä johtaa. Lain kiertoa näkee jo nyt: joissakin kahviloissa myydään ”vahvaa teetä”, jonka voi jo hinnasta päätellä teekupista hörpittäväksi tisleeksi.

Intialaisten juominen on muutoinkin tyypillisen.. intialaista. Julkisesti sitä paheksutaan ja siitä kieltäydytään, mutta niin vain viinakauppojen edessä on kaikista liikkeistä pisin jono. Delhissä tiski suorastaan kuhisi.

Ja edelleen sivukujilta löytyy sammuneita, tuskaansa hukuttavia ihmisraunioita, jotka joutuvat joka aamu heräämään uudelleen krapulasta – Delhissä.

Rankempaa kohtaloa on vaikea kuvitella.

ps. – homolauseke

Kuulin juttua sukupuolineutraalin avioliittolain läpimenosta. En ole tästä ottanut teemaa, enkä ota nytkään. Kun tämä pyöritys nyt on (ehkä) ohi, niin voin sanoa olevani tyytyväinen siitä, että niin moni suomalainen kiinnostui jostakin poliittisesta asiasta. Juhlimassa oli eräs ystävänikin, joka vasta viikko sitten sanoi minulle, ettei ole lainkaan politiikasta kiinnostunut.

Kannattajat: ottakaa nyt ilo irti. Toivon, että kiinnostuksenne tästä asiasta kantaa myös muihin poliittisiin kysymyksiin ja joku teistä voi sanoa, että kyllä politiikassa jotain kiinnostavaa sittenkin on.

Vastustajat: nielkää tilanne. Varsinkin oman puolueeni joukolle tahdon sanoa, että kansalaisaloitteiden painoarvon lisääminen ja suoran demokratian edistäminen on meille merkittävä tavoite. Ensimmäinen hyväksytty kansalaisaloite on meille juhla-asia, vaikka aihe nyt ei ollutkaan itselle miellyttävä.

Joka tapauksessa kansakuntaa ei tule nyt repiä yhtään enempää kahtia.

Kiinalaisia kalaverkkoja

Kiinalaiset kalaverkot. Kuusi miestä käyttelee tätä laitetta, joka lasketaan veteen ja nostetaan sitten ylös. Fisua tulee.

Jarmo ja vuohet

Lounaalla vuohien kanssa. Huomaa lähinnä kameraa olevan kaverin ”mitä tuo urpo tekee”-ilme.

Jarmo ja kiinnostuneet

Kaikki tahtovat nähdä eksoottista taikinanaamaa. Ja päästä samaan selfieen.

Pienestä tulee ihminen iloiseksi. Tästä kaverista tuli hymyileväinen, kun piirsin reppuun Suomen lipun.

Pienestä tulee ihminen iloiseksi. Tästä kaverista tuli hymyileväinen, kun piirsin reppuun Suomen lipun.

29.11.2014 0