Jarmo Turun Scandic-hotellissa

Kokous alkaa

Viime yönä oli vaikea saada unta. Tänään on tiedossa suuria tunteita ja väristyksiä Suomen Turussa. Viimeisetkin hetken ovat kampanjointia ja kokous alkaa nuijan kopautuksella.

Kävin eilen miellyttävällä kekri-illallisella Kristan kanssa. Siitä oli hyvä jatkaa iltakymmeneltä nukkumaan, sillä tänään olisi tiedossa iso päivä: Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajan vaali. Harva päivä tähän saakka on ollut oman elämän kannalta yhtä merkittävä: tämän yhden ainoan päivän tapahtumat määrittävät pitkäksi aikaa, tuleeko minusta ammattipoliitikko vai ei.

Nousin ylös jo viideltä, enkä saanut enää sen jälkeen unta. Varmasti on syytä puhua rehellisestä jännityksestä, mutta se ei mielestäni ole huono asia.

Suhtaudun jännitykseen, vatsassa pyöriviin perhosiin ja hermostuneisuuteen siten, että ne kertovat hyvää suhtautumisesta tulevaan koitokseen. Jos jokin asia ei jännitä, se voi olla merkki välinpitämättömästä suhtautumisesta. Jos jännittää, se tarkoittaa, että tällä asialla on merkitystä.

Onnikka

Ehdin harjoitella puhettani ja mallata vaatetusta hyvän aikaa aamusella. Bussi Turkuun lähti vasta vähän ennen yhtätoista.

Olemme järjestäneet piirillä yhteiskuljetuksen 18 jäsenelle, mutta emme maininneet kulkuvälineestä yhtään mitään. Alunalkaen kun toive oli saada koko porukalle mukava yksityisbussi.

Tänä viikonloppuna kuitenkin on peräjälkeen kaksi pyhäpäivää, joten yksityisbussi kuljettajineen muuttui kohtuuttoman kalliiksi vaihtoehdoksi, eikä piirillä ollut sellaista määrää kokoomusta matkan ostamiseen. Päädyimme siis tekemään matkan kustannustehokkaasti Onnibussilla – ja pelkäsin hieman matkustajilta kuuluvaa marinaa tästä kulkuvälinevalinnasta.

Pelko oli turha. Onnibussi kelpasi hyvin.

Jaoin kyytiläisille tekemäni vaaliesitteet. Ajattelin vetää matkalla vielä jotain amerikkalaistyyppistä vaalivalmennusta tyylillä ”minun puheelle lopetatte taputtamisen viimeisenä, muiden puheille ensimmäisenä”, mutta päätin suoda omilleni kuitenkin matkarauhan. Turkuun matkustus on helsinkiläiselle tarpeeksi raskasta muutenkin.

Turuus

Saavuimme kalseaan Turkuun ja aloitimme taivalluksemme  kokouspaikalle. Olimme pelipaikoilla jo  2 h ennen kokousrekisteröitymisen alkua, joten väliin jäi hyvä mahdollisuus käydä syömässä ja – jakaa lisää esitteitä.

Rekisteröityminen kokoukseen alkoi klo 15:00. Ihmisiä saapui sisään ja monikin heistä oli minulle tuntematon. Yritin tavata heistä monta, niin monta kun suinkin ehdin.

Kokousta edelsivät vielä ohjelmanumerot. Toiminnanjohtaja Tynkkynen, joka nyt kilpailee vaalissa minua vastaan, oli tehnyt varsin iskevän videon niistä jäsenistämme, jotka eivät ole sitä kaikkein odotetuinta PS-Nuorta. Tummaihoista maahanmuuttajaa, homoseksuaalia ja monenlaista.

Kun tämän asettaa yhteen tämänviikkoisten opetus- ja kulttuuriministeriön syrjintäsyytösten kanssa, konteksti on mielenkiintoinen

Yleensä liittotason kokouksissa pidetään paljon vieraspuheenvuoroja. Niitä oli myös nyt. Vasemmistonuoret, KD-Nuoret, Kokoomusopiskelijat, SYL, SAMOK, SLL, Tanskan kansapuolueen nuoret ja Tsekin konservatiivipuolueen nuoret toivat kaikki terveisensä kokoukseemme. Samaan tapaan me viemme usein terveisiämme moniin muihin kokouksiin. Väistyvä puheenjohtaja Simonkin piti parhaan puheensa, mitä minä olen häneltä kuullut.

Erityisesti Kokoomusopiskelijoiden Daniel Lahden henkilökohtainen terveyhdys minulle lämmitti mieltä, kun hän huomautti aktiivisuudestani opiskelijakuntien puoluepolitisointia vastaan.

Toivon, että tällaiset avaukset tumpataan idioottimaisuuksien tuhkakuppiin.

Imartelevaa.

Sitten puheenjohtajan nuija kopahti ja kokous alkoi.

Seuraavat tunnit tulevat olemaan jännittävämpiä kuin koskaan.