Lautamies – mikä lautamies?

Miltei parin kuukauden tauon jälkeen sain taas kutsun Helsingin Käräjäoikeuteen hoitamaan valtiollista luottamustehtävääni lautamiehenä. Aina, kun kerron ystävilleni tästä tehtävästä, siitä onnitellaan. Sen jälkeen pienen hiljaisuuden jälkeen kysytään, että mitäs te nyt oikein teettekään? Lyödäänpä faktat pöytään yksinkertaistetussa muodossa.

Lautamies on siis käräjäoikeuden tuomari. Tai tarkemmin ottaen yksi neljästä tuomarista: vakavimmat rikosasiat käsitellään yleensä kokoonpanossa, jossa on oikeuden puheenjohtaja (jota toiset kutsuvat virheellisesti ”tuomariksi”)  ja kolme lautamiestä. Yleisnimitys heille on ”oikeus” – siis oikeus päätti, oikeus harkitsee jne. Muitakin mahdollisia kokoonpanoja on olemassa, mutta keskityn tässä kirjoituksessa tähän 1+3 -kokoonpanoon.

Lautamiehet valitsee tehtäväänsä kaupunginvaltuusto. Helsingissä meitä joitakin satoja ja paikat jaetaan puolueiden voimasuhteiden mukaan. Tässä valintatavassa on paljon ongelmia, joista kirjoitan omalla kirjoituksellaan tuonnempana.

Ammattipuheenjohtaja hoitaa käräjäsihteerin kanssa istunnon valmistelun ja me lautamiehet tulemme mukavasti valmiiseen pöytään. Pöydältä löytyy alkavan jutun paperit ja pian oikeudenkäynti pääseekin jo alkamaan. Rikosjutun vaikeudesta riippuen istutaan pari tuntia tai pari viikkoa  – ja kaikkea siltä väliltä.

Sitten istutaan. Kuunnellaan todistajia, syyttäjää ja vastaajia. Me lautamiehet olemme yleensä hiljaa. Oikeudenkäynti on katsokaas peli: syyttäjä vastaan syytetyt. Toinen yrittää vakuuttaa syyttömyyttään ja toinen todistaa toisen syylliseksi. Se, kumpi pelaa tätä peliä paremmin, voittaa sen. Me emme yritä kaivaa esiin syyllisyyttä tukevia asioita: se on syyttäjän tehtävä. Emme myöskään yritä keksiä perusteita, jotka tekisivät vastaajan syyttömäksi: se on puolustuksen tehtävä.

Kun oikeudenkäynti on ohi, pidetään tuomioneuvottelut. Siellä päätetään, todetaanko vastaajat syylliseksi ja miten heitä rangaistaan. Tarvittaessa äänestetään. Tasatilanteessa 2-2 voittaa se kanta, joka on vastaajalle parempi. Eli käytännössä voin yhden kaverin avulla päästää syytetyn vapaaksi, mutta tuomitsemiseen tarvitsen kaksi kaveria.

Jotkut jutut jäävät päähän kummittelemaan. Lapsiin kohdistuvat rikokset, erityisesti seksuaali-sellaiset, ovat aina inhottavia. Toisaalta joissakin jutuissa vastaajat ovat sellaisia koomikoita, että pokassa on tosissaan pitelemistä. Ihmiselämä tulee tutuksi laidasta laitaan.

Monessa puolueessa lautamiestehtäviä pidetään jonkinlaisina jämähommina, mutta itse olen täysin eri mieltä. Näissä tehtävissä oikeasti ja konkreettisesti päätetään ihmisten elämästä ja tulevaisuudesta. Meillä on valta murskata yksittäisen ihmisen tulevaisuus tai haaveet: tehdä oikeutta tai olla tekemättä sitä. Se on paljon merkityksellisempää kuin joku hiton lautakunta, jossa mietitään, kuka kaveripiiristä nimitetään seuraavaksi viraston johtoon. Me sen sijaan päätämme ihmiskohtaloista.

Kirjoitan näistä tehtävistä mielelläni, joten pistä vain kommentteihin rohkeasti kyssäriä. Vastaan varmasti.

04.02.2014 0