Lue tämä, jos sukupuolella ei ole sinulle väliä

Kampanjamme tytön ja pojan sukupuolirooleista ja asemasta yhteiskunnassa on päättynyt. Nyt voitaisiin kerrata, mitä on sanottu, ja miten siihen on reagoitu. Yllätykseksemme kaikkein vähiten odotettavat henkilöt olivatkin kanssamme samaa mieltä.

Mitä kampanjassa oikeastaan sanottiin?

Sanoimme, että ihmiset jakautuvat tyttöihin ja poikiin, ja että tytöt ja pojat saavat olla rohkeasti ylpeitä omasta sukupuolestaan. Että sukupuolia ei pidä hävittää, ja kummallakin sukupuolella on omat erityispiirteensä. Samaan hengenvetoon jatkoimme, että vaikka sukupuolia onkin kaksi, jokainen ihminen on yksilö. Toiset istuvat rooleihin vähän paremmin, toiset eivät yhtään. He kaikki saavat olla ylpeitä itsestään. Viimeisenä vielä kerroimme, että jos ihminen päätyy syntymään ilman sukupuolta, häntä ei saa kiusata. Ylpeys omasta sukupuolesta ei tarkoita sitä, että ketään toista saisi sorsia.

Oliko tämä nyt niin paha?

Tästä hyvästä feministinen kolonna kävi kimppuun sapelit heiluen. Toiset perustelivat asiaansa älykkäämmin, toiset raivokkaammin. Viesti ei kuitekaan jäänyt epäselväksi:

”Jokainen meistä on erilainen, sukupuolet ovat moninaisia, ihmisiä ei saa panna lokeroihin. Ihminen pitää kohdata yksilönä. Meillä on meidän päänainen tuolla yliopistolla, joka on todistanut tämän. Myös hän on kunnon feministi!”

No hyvä.

Uskokaa tai älkää, me olemme oikeastaan yhdestä asiasta täysin samaa mieltä: jokainen ihminen on yksilö, ja häntä tulee kohdella ensisijaisesti yksilönä. Ihminen, yksilö, tai ihan sama – kaikki ovat yhtä arvokkaita, eikä sukupuoli saa olla kenellekään rasite.

Toivon, että tämä mielipide pitää myös nyt, kun tähän perusteluun nojaten vaadimme, että kaikista sukupuolikiintiöistä Suomessa luovutaan. Ihmiset tulee nähdä yksilöinä, ei sukupuolensa edustajina.

Samalla toivon, että mielipide pitää nyt, kun Perussuomalaisilla Nuorilla muistutamme kannastamme kaikkia suomalaisia koskettavaan kansalaispalvelukseen, joka korvaisi nykyisen äärimmäisen syrjivän, vain miehille suunnatun pakollisen asepalveluksen, jossa housunlahkeessa olevasta vehkeestään maksetaan jopa vuoden verran veroa homeen täyttämissä vanhoissa kasarmeissa.

Se on aika kova hinta siitä, että on sattunut syntymään mieheksi.

Kun kyseessä on päättäjän paikka pörssiyhtiön hallituksessa, kunnan poliittisissa lautakunnissa tai oppilaitoksessa, eivät yksilöt yht’äkkiä ennä ollakaan vain yksilöitä, vaan oman sukupuolensa edustajia, korjaamassa jotakin rakenteellista sukupuolten välistä ongelmaa. Kun tarjolla on vaikutuspaikkoja, ei olekaan enää mitään merkitystä, miten ihminen itsensä määrittelee. Silloin sukupuolia onkin enää tasan kolme: sortava mies, sorrettu nainen ja sorrettu joku muu, mikä.

Ei voi olla niin, että tämä feministinen, sukupuolen moninaisuuden ja yksilöllisyyden puolesta liputtava narratiivi loppuu heti, kun kyseessä on ihmisen, useimmiten naisen, nostaminen lopputuloksen tasa-arvon nimissä ohi pätevämpien hakijoiden.

Intistä ei heru vapautusta, vaikka kuinka sanoisi tuntevansa itsensä vähän enemmän naiseksi. Kiintiöpaikat kunnan lautakuntiin eivät aukea, vaikka miten haluaisi tulla nähdyksi vain yksilönä. Tarina ihmisestä ja yksilöstä on päättynyt.

Nyt on aika lopettaa puheet uusista sukupuolikiintiöistä ja purkaa jo olemassa olevat. Nyt on aika lopettaa yksinomaan miehiä sorsiva asepalvelus.

Jos joku väittää käsittelevänsä ihmisiä yksilöinä, mutta silti kannattavansa jompaa kumpaa, hän valehtelee.

Hän yksinkertaisesti valehtelee.

Kirjoittaja on tasa-arvoasian neuvottelukunnan miesjaoston puheenjohtaja, ja panee kampoihin minkä vain jaksaa.

Lopuksi kooste muutamasta samanmielisestä

Vihreät Nuoret lähtevät siitä, että ihmiset ovat yksilöitä, ja kiintiöt kuuluvat romukoppaan

 

Nasima Razmyar ei halua ihmisiä lokeroihin, jolloin valikointi työhön lokeron perusteella on väärin

 

Demareiden Timo Kontio on samaa mieltä siitä, että kutsunnoissa ei pidä kertoa ihmiselle, mikä hän on

 

Taija Roiha on sitä mieltä, että pörssiyhtiöiden hallituspaikat geeniperimän perusteella eivät ole freesiä

 

Vuoden graafikko Kasper Strömman on vienyt tämän pidemmälle. Kiintiöpaikan voi hänen maailmassaan pokata vain vaihtamalla lippistä

 

Selma Vilhunen tekee tyhmän valinnan, ja lykkää opintojaan pakollisen asepalveluksen vuoksi

Nimimerkki Fire on meitäkin radikaalimpi, eikä ylipäätänsä siedä tasa-arvopolitiikkaa.

 

Eetu Sopanen on samaa mieltä siitä, että sukupuolien välille ei pidä asettaa rajoja työnhaussakaan

Väestöliiton blogissa ei edes tunnusteta sukupuolikiintiöiden olemassaoloa, koska sukupuolia on seitsemän miljardia

 

Saana myöntää ihan suoraan tietävänsä, mistä on kyse

Miisa on edistyksellinen, ja pitää kiintiöintiä jopa julmana

 

Jere vihaa kiintiöitä sydämestään, eikä voi sietää, että pörssiyhtiön hallitushaussa joku määrittelisi ihmisen sukupuolen

Sotilaspoliisit hakevat tämän herran käräjille, jos hän on herra. Jos ei ole, saa raivota rauhassa

 

Myös sukupuolestaan epävarma henkilö voi tarkastaa sen siitä, onko kotoa tultu hakemaan armeijaan

 

Myös Turun ViNo lähtee siitä, että ihmiset ovat yksilöitä

27.02.2016 0