Malmi meni, nautitaan Malmista

Suomen suurin kuntalaisaloite Malmin lentokentän pelastamiseksi veti vesiperän. Näillä näkymin lentotoiminta Malmin kentällä päättyy ensi vuoden alussa. Tämä viimeinen vuosi kannattaa keskittyä nauttimaan Malmista.

Minun – ja Helsingin PS-Nuorten – pitkällinen tavoite Malmin lentoaseman säilyttämisestä ilmailukäytössä sai päättyneellä viikolla rankasti näpeilleen, kun Helsingin kaupunginvaltuusto tyrmäsi lentokentän säilyttämiseen tähtäävän kuntalaisaloitteen.

Kiista Malmista oli pitkä ja likainen peli, joka kasvoi itseään suuremmaksi. Siitä tuli arvovaltakysymys, jossa korkeimman hallinto-oikeuden kertaalleen estämä jyräysprojekti saatettiin loppuun.

Valinta Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuurikohteen joukkoon ei paljon painanut. Kentän lakkautus vain jotenkin tapahtui, kaikkien osallisten päättäjien syyttäessä toinen toistaan: Finavia perusteli kentän lakkauttamista sillä, että Helsinki haluaa alueelle asuntoja, Helsinki puolestaan sillä, että Finavia lakkauttaa kentän joka tapauksessa.

Oikeaa sylttytehdasta etsittänee vielä pitkään.

Yhteisten asioiden hoitaminen on sellaista, että toisinaan – ja Perussuomalaisissa useimmiten – häviää. Kannattaa kuitenkin ymmärtää, että yhteiskuntaa rakennetaan asia kerrallaan. Uppoutuminen katkeruuteen, kiukkuun tai voimien sitominen ikuiseen taisteluun ei ole järkevää, sillä siinä samassa lipuu ohi suun uusia ja nousevia asioita.

Malmin tapaus on käsitelty. Historia tulee kyllä muistamaan päätöksentekijät, aivan samoin kuin sen on muistanut edellisetkin sukupolvet.

Lentotoiminta jatkuu ainakin vielä tämän kesän. Hienoa lentokenttää pääsee vielä ihailemaan alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan monena kauniina päivänä. Voin varauksetta suositella miellyttävää sunnuntaibrunssia terminaalirakennuksessa, kuin myös osallistumista henkeäsalpaavaan Malmi airshow -tapahtumaan.

Loppulausunnot on pidetty ja tämä vääntö oli tässä. Malmin viimeistä kesää ei kannata haaskata katkeruuteen, vaan keskittyä nauttimaan siitä, mitä ei enää voi lapsilleen näyttää.

Malmin lentoasema kaikesta huolimatta upea ja kulttuurihistoriallisesti mykistävä paikka. Menkää katsomaan sitä!

02.04.2016 0