Miksi juuri minua pitäisi äänestää

Olen tehnyt jonkin verran rekrytointia. Työhaastattelun yleisin kysymys kuuluu perinteisesti otsikon mukaisella tavalla. Minunkin on syytä osata vastata tähän kysymykseen.

Puolueen valitsemisesta

Jokaisen äänestäjän ensimmäinen seikka on tutustua puolueiden vaaliohjelmiin. Kuntavaalit ovat listavaali, jossa ääni annetaan ensisijaisesti puolueelle (listalle) ja toissijaisesti ehdokkaalle. En ole koskaan pitänyt yrityksistä harhauttaa äänestäjiä tässä asiassa. Minä luotan kadunmiehen arviointikykyyn sen verran, että haluaisin jopa monimutkaistaa demokratiaamme, en yksinkertaistaa sitä. Harhautukset voivat tuoda itselle äänen tai kaksi, mutta demokratialle ne ovat kokonaisuudessaan pahaa myrkkyä.

Jos perussuomalaisen aatteen ajatukset ovat Helsingissä kertakaikkisen iljettäviä, on syytä valita jokin toinen lista. Jaankin ystävilleni auliisti äänestysvinkkejä, jos valinta kohdistuu toiseen listaan. Soinin aborttikantoja ei kannata kuitenkaan ottaa päätöksenteon tueksi, vaan ihan oikeasti tsekata, mitä me tässä kaupungissa olemme oikein ajamassa. Puolueeseen riippumatta kannattaakin ennen äänestyspäätöstä tutustua puolueen vaaliohjelmiin, joita meilläkin on useita. Ylin, visiopaperimme, on pitkälti minun kynästäni lähtöisin:

Perussuomalainen Helsinki – Visio 2020
1. SOTE-ohjelma
2. Asuntopoliittinen ohjelma
3. Elinkeinopoliittinen ohjelma
4. Energiapoliittinen ohjelma
5. Ympäristöpoliittinen ohjelma
6. Ikäihmisten ohjelma
7. Lasten ja nuorten politiikkaohjelma

Jos sitten arpoo kahden tai useamman puolueen välillä, voi painottaa henkilöä. Listan sisällä menestyminen antaa henkilölle itselleen vipuvartta muuttaa puolueen politiikkaa omassa kunnassaan. Voi pohtia esimerkiksi sitä, haluaako Perussuomalaista tietoyhteiskuntapolitiikkaa potkia rohkeampaan suuntaan äänestämällä minua, vai valitseeko suoraan tähän asiaan profiloituneen puolueen, jonka politiikka on vaikkapa maahanmuuton osalta pielessä.

Samanlaisia kysymyksiä tietysti minä pohdin puoluevalintaa tehdessäni. Ajattelin, että tällä tavalla saan aikaan suurempaa muutosta kokonaisuudessa.

Äänesi ei mene hukkaan

Uskon tämän blogin antaneen sitä lukeneille jo melko hyvin käsityksen poliittisista ajatuksistani. Olen uudistusmielinen, nuiva, joukkoliikenteeseen nojaava kaupunkiajattelija, joka kannattaa tehokasta julkisten rahojen käyttöä ja haluaa edistää tietoyhteiskunnan kehitystä halki yhteiskunnan.

Olenkin keskittänyt tämän kampanjan enemmän omaan tapaani tehdä politiikkaa: neljä vuotta kuntapolitiikassa on osoittanut minulle, että vallankäytön tärkein paikka on asioiden valmisteluvaiheessa. Virkamiehet, osin tahallaan ja useimmiten tuottamuksellisesti, jättävät mielellään poliitikot kinaamaan kasvisruokapäivän tapaisista nyansseista, jotta merkittävin vallankäytön muoto – eli asioiden valmistelu – jäisi vähemmälle huomiolle. Myöskään käytännön johtamiseen poliitikkoja ei haluta päästää.

Tästä tyylistä minä en pidä. Yritysjohtajana en voi suvaita sitä lainkaan.

Olen tähän asti saamillani äänillä pannut haisemaan niin Helsingin Leijona Oy:ssä kuin Tasa-arvoasiain Neuvottelukunnassakin. Asioiden edistäminen on näissä tapauksissa toteutettu vaihtoehtojen puuttuessa kärkkäällä tavalla. En suurestikaan murehdi, mitä muut puolueet mahtavat minusta ajatella; en kuitenkaan ole miellyttämässä heitä, vaan ajamassa äänestäjieni asiaa kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla.

Useimmiten keinoni ovat kuitenkin sopuisampia, ja sitä kautta usein hedelmällisempiäkin. Esimerkiksi lautamiehenä yhteistyön edellytykset ovat aivan toisenlaiset, ja sitä tehtävää olenkin hoitanut kovasti eri tavalla. Uskoisin, että olen niissä piirissä varsin kiitelty ja toivottukin lautamies. Talousrikosjutuissa lasken usein veroseuraamuksia ammattituomarin tukena omalla Excelilläni, kun ymmärrystä siitäkin asiasta nyt sattuu olemaan.

Tarkemmin tuumien toimintani Leijonassa ja TANEssa kertoo minusta paljon: toisessa yhtiön vuokralaiset kääntyivät minun puoleeni, ja aloin heti kääntämään kiviä niin kuin hallituksen jäsenen kuuluu. TANEssa taas jouduin vihamieliseen ympäristöön, johon juuri kukaan puolueesta ei halunnut. Joudun mihin tehtävään hyvänsä, olen aktiivinen vaikuttaja. Ja juuri tässä on asian ydin: vaikka poliitikon mielipiteet olisivat mieluisia, hän ei välttämättä ole kykeneväinen mielipiteitään edistämään. Kuntapolitiikassa monikaan ei ole. Uskokaa minua, olen sen nähnyt.

Äänestämällä Jarmoa numerolla 785 voit olla varma, että äänesi ei mene hukkaan. Paneudun kaikella saamallani vaikutusvallalla asioihin niin hyvin kuin suinkin pystyn, enkä varmasti takerru sisäisiin riitoihin tai tule virkamiesten harhauttamaksi.

Minä otan takaisin sen vallan ja vastuun, joka poliitikoille kuuluu.

ps. Kuvassa Oskar Viding. Kunnon ehdokas hänkin.

20.03.2017 0