Rapulassa

Tietoyhteiskuntaohjelma on kiinnostanut ainakin niitä, jotka ovat aiheesta olleet jo valmiiksi kiinnostuneita. Ossi Mäntylahti pyysi minut ja Teemu Lahtisen keskustelemaan kahdeksi tunniksi asiasta Radio Ravun studiolle: Rapulaan.

Tällä viikolla pääsin tekemään toisen radiohaastatteluni. Edellinen oli viime keväinen vierailu Lähiradion Kirjo-ohjelmassa, jolloin pölisin ihan yleisesti itsestäni, kansallisuusaatteesta ja PS-Nuorista. Muistan, kuinka kovasti silloin jännitin istumista studioon ja mikrofonin ääreen.

Tai oikeastaan tuo haastattelu keväällä ei ollut ensimmäinen: olin jo vuosia sitten ollut radiohaastattelussa YleX-kanavalla koskien kilpapelaamista. Tylytin siinä haastattelussa laulaja Jenni Vartiaista niin pahasti, että jouduin soittamaan toimittajalle perään, että ”josko nyt ei kuitenkaan laitettaisi sitä kohtaa eetteriin.”

Olen silti edelleen sitä mieltä, että on hönttiä laulaa biisin samassa säkeessä, että ”kanssasi en pelkää” ja heti perään että ”pelkoni katoaa”. Miten pelko voi kadota, jos kerran ei pelkää?

No kaippa tuo silti voittaa nygårdimaiset ”viinaa, tissejä, jeejee lärvit”-tyyppiset sanoitukset. Ja oma musikaalisuuteni nyt on kuitenkin jossain traktorin tasolla.

Ossin trolliradio

Vuosaaren Kokoomuksen puheenjohtaja Ossi Mäntylahti pitää Radio Ravussa viikoittain Mäntylahti unplugged -ohjelmaa. Radio Rapu on tuore kotimainen radiokanava, joka ilahduttavasti keskittyy vain puheohjelmiin. Jonkun mielestä moinen voi olla tylsää, mutta mieluummin kulutan itse automatkani kuunnellessani keskustelua kun samoja hittirenkutuksia kerrasta toiseen. Jos jollekin ei vielä ole tullut selväksi, en esimerkiksi tänä kesänä tahtonut hetkeäkään mennä Hankoon.

Teknisesti ottaen ”Rapula” on eräs toinen Radio Ravulla esitetyn ohjelman nimi, mutta minusta on luontevaa kutsua radion studiota sillä nimellä.

Ossi puolestaan on ykkösluokan viihdyttäjä. Hyvää tulee siis.

Teemoja ja Apotti-ansa

Kävimme pitkän, liki kaksituntisen ohjelman aikana läpi tietoyhteiskuntaohjelman teema teemalta. Kun radiojuontaja on tietoyhteiskunta-asioihin itsekin orientoitunut, jouduttiin erimielisyyksiä vähän hakemalla hakemaan: kuuluuko viestintävirasto Suomen kyber-puolustukseen vai ei?

Lopussa tipahdin kuitenkin ansaan: kävimme keskusteluun terveydenhuollon tietojärjestelmien uudistamiseen tähtäävästä Apotti-hankkeesta. Olin Ossin kanssa samassa mielenosoituksessa kritisoimassa hanketta kunnallisvaalien alla, ja siellä tutustuimmekin. Sen jälkeen en ole kuitenkaan päivittänyt tietämystäni hankkeen nykytilasta, joka onkin muuttunut melkoisesti.

Ohjelmasta saa omalta kohdaltani aika hyvin kuulla, miten poliitikko puhuu jos sillä on hyvin heikot pohjatiedot jostain aiheesta. Odotan oikein itsekin, että pääsen kuulemaan lauantaina eetteriin tulevan lähetyksen.

Ei niin pahaa, ettei hyvääkin: Apotin nykytilanne vaikuttaa paljon paremmalta kuin pari vuotta sitten. Siitä tulee edelleen sementoitu mammuttijärjestelmä, mutta siihen on sentään speksattu avoimet rajapinnat ja otettu front-endin (siis käyttöliittymän) toteutus kokonaan kotimaiseen ohjaukseen.

This good. Kuuntele Rapua huomenna.

Lisäys 5.10.2014
Kuuntele Radio Rapua nyt:

Teemu Lahtinen analysoi lakki päässä elämänmenoa.

Teemu Lahtinen analysoi lakki päässä elämänmenoa.

Ravun ohjelmakartta - rapukartta. Paljon tuttuja nimiä.

Ravun ohjelmakartta – rapukartta. Paljon tuttuja nimiä.