Video: Kansa ja kulttuuri

Kiskoin pääsiäisviikonloppuna saunan Kampin Narinkkatorille ja saunotin kahden päivän ajan satunnaisia ohikulkijoita sekä tukijoitani. Halusin tempauksella muistuttaa suomalaisia heidän kulttuurinsa arvosta ja korvaamattomuudesta.

Kuulen aika-ajoin puheenvuoroja – lähinnä siltä kuuluisalta sivistyneistöltä – joiden mukaan suomalaista kulttuuria ei ole. Kaikki, mikä on suomalaista, on todellisuudessa varastettu idästä tai lännestä. Kuin alleviivatakseen viestiä, Yleisradio lähetti viime vuonna Suomi on ruotsalainen -sarjan. Luonnollisesti viestin jatkeeksi tarjotaan yleensä monikulttuurisuutta puolustelevia lauseita: toisin kuin suomalaisilla, ulkomaalaisilla on oikea ja rikas kulttuuri.

Itse katson, että kaikki maailman kulttuurit ovat joka tapauksessa sekoituksia muista kulttuureista, eikä mitään puhdasta ole olemassakaan – eikä edes tarvitse olla. Se, että suomalainen kulttuuri onkin ottanut vaikutteita sekä idän että lännen valloittajilta, on tehnyt suomalaisesta kulttuurista juuri sen mitä se on: yhdistelmä länsimaista järjestelmällisyyttä ja itämaista sisua.

Ajatuspajamme julkaisi pari viikkoa sitten tutkimuksen maahanmuuton kustannuksista lähtömaittain jaettuna. Tästä suunnasta viralliset Perussuomalaiset maahanmuuttoa katsovat: taloudellisen ulottuvuuden kautta. Talous on toki tärkeä kysymys, mutta itse katson maahanmuuttoasioitakin pitkälti kulttuuriväritteisten silmälasien läpi. Olen sitä mieltä, että vaikka aivan kaikenlainen sosiaalinenkin maahanmuutto olisi taloudellisesti kannattavaa (ei ole), sitä voidaan silti rajoittaa oman kulttuurin varjelemisen perusteella.

Suomalaiset ovat pieni kansa, joka kantaa kaikkein suurinta lippua suomensukuisten kansojen alati kutistuvassa heimossa. Tällä kulttuuripiirillä on kovin vähän puolustajia: yli satavuotias Suomalaisuuden liitto on kutistunut varjoksi suurista vuosistaan, eikä saa enää lainkaan avustusta valtiolta. Samaan aikaan suurella rahalla rullaavat ruotsinkieliset säätiöt ostavat kansanedustajaehdokkaat pienellä rahalla kielipolitiikkansa takuumiehiksi.

Me suomalaiset kannamme vastuuta paitsi omasta, myös koko heimomme kulttuuriperimästä. Sitä kulttuuriperimää ei puolusta kukaan muu kuin me suomalaiset itse.