tietoyhteiskuntaohjelman jakoa

Video: Uudistaminen

Uusi tämä maa! -videosarjassa tänään: ajatuksiani yhteiskunnan uudistamisesta. Sanalla ”uudistaminen” on monenlaista tulkintaa. Minulle se tarkoittaa sitä, että vanha tapa toimia heitetään kokonaan roskiin. Kynsiviila ei ole minun juttuni.

Monet yhteiskuntamme malleista ja järjestelmistä ovat syntyneet nollatasolta: aiempaa systeemiä ei ole ollut, ja sitten on vain kehitelty jotain. Kun jokin malli on kerran otettu käyttöön, sitä on vaikea korvata kokonaan uudella. Voidaankin ajatella, että esimerkiksi demokratiamme versio on edelleen 1.0 – tai korkeintaan 1.2.

Tämä on minun tärkein tulokulmani poliittiselle kentälle: malleja pitää haastaa nollasta asti.

Pidättäydyn usein tietoisesti hankkimasta tietooni liikaa yksityiskohtia järjestelmistä. En esimerkiksi tiedä pilkuntarkasti, miten nykyinen sosiaaliturvajärjestelmämme toimii ja mitä kaikkea vaikkapa kehitysavun taakse piiloutuu.

Joku toinen ajattelee aivan toisella tavalla: että olemassaolevat järjestelmät täytyy tuntea läpikotaisin, ja se on poliitikon tärkein tehtävä. Minä taas ajattelen – ja olen kokemuksesta nähnyt – että opettelemalla jonkin asian pilkuntarkkaan tulet samalla laitostaneeksi itsesi sen sisään. Silloin uudistusajatuksesi eivät kosketa koko mallin heittämistä romukoppaan, vaan jonkin yksittäisen kohdan muuttamista.

Tälle kaikelle on luonnollinen selitys: olen nähnyt paljon vaivaa opetellakseni kaikki tämän mallin yksityiskohdat, olen itseeni tyytyväinen. En minä nyt voi tätä kaikkea heittää romukoppaan!

Se on ihmispsykologiaa, jonka yläpuolella poliitikot kuvittelevat liian usein olevansa.

Uudistusavaukset

Tässä näitä joitakin on, vuoden varrelta ja lisää tulee:

Uusi sosiaalihuoltomalli
Uusi kunnallinen johtamismalli
Uusi kehitysapumalli: Jarmon apu
Uusi kehitysapumalli: Kehitysapua hiekkarannoille

Video